Náhodné výkřiky 14

vložil Radek Červinka 9. října 2011 22:17

Konečně mám zase notebook - můj Thinkpad poslední pád už nerozchodil, takže bylo třeba nového stroje a pro změnu je to Thinkpad (T520).

LocalDB a Denali

Nová verze SQL serveru (Denali) nám chystá několik překvapení: nejen že to bude poslední verze SQL Serveru podporující OLEDB (jak poznamenal v komentářích TZ), ale MS si konečně uvědomil, že redistribuce SQL serveru není to pravé ořechové (embedded Firebird rulez) a zkouší nabídnout LocalDB, což má být řešením a nástupcem SQL Server Compact a variantou pro Express edice.

No já nevím, mně prostě pořád přijde, že MS dělá z programátorů idioty a neposlouchá co potřebují - a jejich nástroje mne čím dál více udivují. Nebo nejsem cílová skupina, no podívejte se sami (když pominu srovnání s Firebirdem nebo InterBase):

  • Execution mode: SQL Server Compact je in-proc DLL, ale LocalDB beží jako separátní process (musí se instalovat).
  • Místo na disku: SQL Server Compact kolem 4MBs, ale LocalDB instalace kolem 140MB.
  • Stejné limity jako Express
  • Ale na druhou stranu to má snad všechny vlastnosti SQL Serveru (včetně snad StoredProc, ACID transakcí atd) a umožňuje to sdílet instance (tj. nainstaluje se to jen jednou) a pak se DB vybere jen souborem v Connection stringu.

Celkově je to zajímavý krok dopředu, ale pořád to není ono. To je tak těžké udělat něco co se nemusí instalovat, ale aplikace si to přitáhne sebou? Pro MS asi ano.

No když už jsme u toho: Nemáte s tím někdo zkušenost?

Omezení komponent pro různé platformy

Jelikož je Delphi definitivně multiplatformní (a bude hůř s ARM) je nutno specifikovat, zda Vaše komponenta je pro tu kterou platformu (pokud tedy je závislá na platformně).

Slouží pro to ComponentPlatformsAttribute class attribute.

type
  [ComponentPlatformsAttribute(pidWin32 or pidWin64)] // not supported on OSX
  TMyComponent = class(TComponent)
  private
    …
  end;

Letem světem

Open source PowerPdf by měl nyní podporovat i 64bit verzi XE2. Ale přiznám se, že jsem nezkoušel - jsem spokojen se Synopse PDF engine.

Mám rád texty, které píše Allen Bauer. Nejen, že je trpělivý a popíše věci tak, že to pochopím i já, ale píše hlavně o věcech, které jsou třeba, jako právě třeba úvod do x64 assembleru na příkladu opravdu primitivní funkce. Závěr: i z ohledem na ARM se vykašlat na ASM pokud to není opravdu třeba.

Anders Ohlsson napsal několik článečků, které ukazují základní funkce na iOS (čtení souboru, práce s akcelerometrem, čtení dat z webu atd). Kromě toho i FishFact pro iOS (bez FishFact by to nebylo ono).

Mám v hlavě nápad na další (tj. 4. kolo) optimalizační soutěže.

EMBT přidalo poznámky ze seminářů www.embt.cz/cs/novinky/51-seminare-v-bratislave-a-praze.html.

To se mi líbilo na twitteru jako reakce na informace o Windows 8:

  • 2000: Microsoft replaces COM with .Net.
  • 2011: Microsoft replaces .Net with COM

Tagy: , , , ,

Novinky

Komentáře

10.10.2011 17:12:32 #

Radim

Da sa nejak vyuzit priamo GPU? Viacero veci, napr. FireMonk na tom bezi. Ak chem rychle vzkonavat operacie na GPU napr. scitavat vektory celych cisel?? Vdaka.

Radim

10.10.2011 19:06:40 #

Leoš

Jestli myslíš CUDA a spol tak viz zde:
http://www.heatlab.cz/OpenCLforDelphi.html
Nezkoušel jsem to, ale dole je kontakt a jsou z Brna. A stránku aktualizují.

Leoš

10.10.2011 20:46:12 #

Leoš

OpenCL: zkoušel jsem ten odkázaný D7 projekt pod XE2, nešlo to přeložit kvůli FastMM. Od boku střelená výměna Integer a Cardinal (si to řeklo) za NativeInt pomohla (otázkou je, zda dobře). Každopádně už to zajistilo přeložení. Spustit to šlo, zařízení to vrátilo (ovšem čínskými znaky), výpočet spustit šel ale pokud to má opravdu sečíst, tak to sčítalo špatně. Nicméně myslím, že obeznámený člověk by to asi dokázal rozjet i pod tím XE2.

Leoš

11.10.2011 3:30:11 #

RadstaR

Zkousim si ted Delphi XE2 a mam blbej dotaz. Jde v nem u TProgressBaru nejak nastavit, aby se zobrazoval jeho prubeh v taskbaru a priradit v nem i ikonu ... proste tyhle vlastnosti Win7 nebo se to musi stale resit komponentama 3. stran ?

RadstaR

11.10.2011 9:38:40 #

JaroB

ProgressBar je velice pro Win7bar dobře zpracovaný v ukázkách Marko Cantua (tuším že je to pro Delphi 2010), kniha byla dostupná pro registrované uživatele Delphi z Embarcadero fóra.

JaroB

11.10.2011 10:09:29 #

Radim

Vdaka, za tip.

Radim

11.10.2011 12:37:28 #

bullhead

1.
...když tu vidím omezení pro různé platformy, napadlo mne jestli někdo nevíte o nějakých stránkách o "skrytých" rozdílech XE versus XE2 ...narážím na drobnosti, např.
pMajor    := FloatToStr(HiWord(dwProductVersionMS));
pMinor    := FloatToStr(LoWord(dwProductVersionMS));
pRelease  := FloatToStr(HiWord(dwProductVersionLS));
pBuild    := FloatToStr(LoWord(dwProductVersionLS));
...v XE vracelo (chybně ale vracelo) FileVersion z delphi EXE, ale v XE2 to již korektně vrátí ProductVersion (spětně jsem si nainstaloval XE abych měl jistotu že se mi to nezdá - nezdá). ...tato nová "fitchura" mi rozhodila všechny autoupdatovací programy (je třeba dát korektní dwFileVersionMS)
2.
Pro ty kdo začínají konvertovat VCL do FMX, v HLP jsem narazil na zajímavou stránku
ms-help://embarcadero.rs_xe2/rad/Converting_from_VCL_to_FireMonkey.html
...jen pro info
B.

bullhead

11.10.2011 18:12:49 #

JaroB

No, já narazil na zajímavost se streamy. V mnohých případech se funkce CopyFrom() z XE2 chová trošičku jinak než stejný kód v XE - v XE vše funguje, ale v XE2 neudělá nic. A nevím proč. Poprvé jsem na to narazil v souvislosti s knihovnou ZLIB, která se taky chová trošku jinak než v XE.

JaroB

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců