Náhodné výkřiky 34

vložil Radek Červinka 13. února 2013 23:59

Vítejte u další dávky drbů, odkazů a zajímavostí jak je vidím já.

FastCube

Ve zkratce:

Microsoft mne baví. Koncem ledna rozeslal mail adresovaným jeho MVP, kde upozorňoval, že vývoj DirectX a XNA se ukončuje. Následně informaci o DirectX se snažil zrušit, že to jako není pravda (to by byl opravdu průser pro Windows jako celek), ale XNA (nejméně pro Windows a Windows RT) je podle všeho opravdu na konci.

XNA umožňovalo vývoj her pro .NET rozhraní, s tím že na Windows to běželo jako managed a na XBox360 jako nativní. Rozhraní není dostupné pro Windows 8. IMHO celkem šikovná věcička - proč to MS zabil moc nechápu. Zdá se mi, že rozumné věci ukončuje a vymýšlí blbosti. Jsem zvědav co bude další na řadě. via: computerandvideogames.com a extremetech.com.

AnyDac

O tom, že EMBT koupilo AnyDac jsem již psal. Myslím si, že je to dobrý krok. Podle slov Marca Cantu se budou snažit nabídnout AnyDac (ať už se bude jmenovat jak chce) napříč edicemi - viz. forums.embarcadero.com. Jsem zvědav. Každopádně v Brně bude určitě AnyDac také probíráno.

Mimochodem den před oznámením byla vydána verze, kde ve změnách bylo remove all FastCode code, ve fóru se na to někdo ptal, a že prý to nebylo licenčně v pořádku. U novějších Delphi to nevadí, jelikož hodně rutin z FastCode (jako optimalizované Move, CompareText, FillChar atd) je součástí Delphi RTL od cca 2007. Podle autorů navíc pokud máte licenci pro AnyDac, bude vám z EMBT zaslána nabídka (You should wait 1-2 weeks, when Embarcadero will send an offer / invitation to existing AnyDAC customers). Navíc

1) AnyDAC customers will switch to QC and will provide nice 
   looking reports. 
   No ways for us to talk with every one Embt customers directly !
   Just 24h per day will be not enough.
2) We prepare one release per quarter, as it was at da-soft. 
   Preliminary Embt sayd ok to that.
3) We will discuss with Embt "overnight" builds possibility.
   Technically possible, I believe …
4) To have access to updates a customer should have active 
   contract / subscription / how else it will be called.

Jak toto Dmitry dokázal nechápu :-).

DWS aka Delphi Web Script, se vrací ke kořenům a nově lze opravdu používat jako skriptovací jazyk pro programování webu. Mimochodem jsem o DW Script už psal jako o knihovně vhodné pro včlenění skriptování v našich programech.

Jen tak pro zajímavost: "c:\Program Files (x86)\Embarcadero\RAD Studio\10.0\source\rtl\posix\Posix.SysSocket.pas" a všechny další:

unit Posix.SysSocket;
interface
uses Posix.Base, Posix.SysTypes, Posix.SysUio;
{$IFDEF MACOS}
{$I osx/SysSocketTypes.inc}
{$ENDIF MACOS}
{$IFDEF LINUX}
{$I linux/SysSocketTypes.inc}
{$ENDIF LINUX}

A na závěr

14.2.2013 je Valentýna a Delphi má 18. narozeniny (nepočítáme Turbo Pascal - ten je z roku 1983), takže jsou plnoleté a doufám, že to s tím alkoholem nepřeženou. Takže všechno nejlepší.

Delphi 1

Delphi XE3.5

Tagy: , , , , , ,

Návody | Novinky | Praxe

Komentáře

14.2.2013 1:40:58 #

TLama

Nedá mi to, musím se zeptat. Co je v tom Delphi 1 v záložce VBX za komponenty (tipoval bych nějaké předchůdce ActiveX...) ?

TLama

14.2.2013 11:08:36 #

RadekV

Ta mladez :-)  

VBX byli komponenty pro visual basic toho casu nejsilnejsi RAD kompetitor Delphi. VB ale neumel komponenty vytvaret (az od verze 5 nebo 6, myslim) protoze VB byl interpretovan a nikoliv kompilovan (dneska tomu MS rika ze je to "managed" :-D) a tudiz se komponenty dali vytvaret pouze v VisualC++

Pokud se nepletu tak to opravdu bylo OLE based tj. predchudce ActiveX

Ale ze je to 18 let je skoro nechutny - sranda bylo jak se v te dobe spouste pascalistu ty Delphi nezdali. Diskutovalo se to dost drsne na FidoNetu (internet v te dobe moc nevalil, hlavne v CZ) protoze to bylo povazovano za cosi podezreleho kdyz to generuje kod samo. Spravny programator pro Windows pouzival tenkrat Borland Pascal 7 a dialogy si kreslil v resource editoru :-) a spousta programatoru povazovalo Windows 3.1 za slepou ulicku a stale busila kody v TurboPascalu pro DOS nebo treba ve FANDu (ktery byl v TP napsan) a FoxPro :-D

RadekV

14.2.2013 11:16:15 #

RadekV

Predpokladam ze vsichni znaj ale pro jistotu : http://www.youtube.com/watch?v=BdQy3_BhhgA

nedavno jsem pri uklidu narazil na CDcko oznacene "Polaris" , byla to non public beta Delphi 2.0 ke ktere jsem se diky panu Kubatovi dostal (hadam ze to NDA co jsem musel podepsat uz neni aktualni a muzu o tom mluvit :-D )

Kde jsou ty doby kdy windows service pro windows NT napsana v Delphi 2.0 byla brana jako neco hifi extra :-D

RadekV

14.2.2013 11:49:51 #

radekc

RadekV: video je cool!

radekc

14.2.2013 12:42:48 #

RadekV

Na youtube se daj najit dalsi videa z tedle rady a i treba otviraci videa z BorConu ala todle : https://www.youtube.com/watch?v=rLgk5CIf4XA

Obzvlaste doporucuju si vsimnout jmeno ktere zazni po useknuti DarthVaderovi masky ;-)

RadekV

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců