Náhodné výkřiky 36

vložil Radek Červinka 25. března 2013 00:44

Další díl mého občastníku přináší střípky ohledně UniGUI, ASP.NET, něco z praxe, nějaký balík komponent a (snad) zajímavý článek k Win 8.

Tak nejdříve k Windows 8. MS je tak zoufalý ohledně platformy Windows 8 (nemyslí se tím Win 32, ale "Metro"), že začal nabízet $100 za to, když publikujete program (tedy pokud jste z USA). microsoft-offers-developers-cash-to-write-windows-8-apps-7000012851. To podle mého platformě nepomůže (jen se tam objeví více blbostí), navíc to prozradilo v jaké situaci MS je. Někde jsem četl, že celkový počet zařízení s "Metro" je ekvivalentem toho co se prodá s iOS nebo Androidem týdně. Takže tak. Je to o to smutnější, že se mi jak Metro, tak MS Surface líbí.

Náhodou jsem narazil na Cindy Components a i když jsem je nezkoušel, tak některé vypadají zajímavě (jako TcyRunTimeResize, TcyWebBrowser, nebo TcyBitBtn).

TcyBitBtn

Pokud sledujete UniGUI, tak tam na fóru autor oznámil, že se dostává do fáze, kdy přestane distribuovat free beta verze a začne je prodávat (a to i se zdrojovými kódy).

S tím volně souvisí i to, že na webu IntraWebu se objevilo oznámení IntraWeb ASPX comming, bohužel ten jejich publikační systém blogu je psán celkem zoufale, takže se to už nedá přečíst, jelikož druhý článek ze stejného dne to asi blokuje. Každopádně co si pamatuji, tak se jedná o jednu .NET assembly (možná mixed), která se nahraje do ASP.NET adresáře a která podle webconfig umí přesměrovávat požadavky přímo do delphi webové aplikace přeložené jako DLL. Toto by byla velká výhoda, hlavně vzhledem k hostingům. Doufám, že to bude fungovat i s UniGUI protože s IntraWebem nechci nic mít.

Narazil jsem na problém při kompilaci programu, kdy kompilátor nevaruje při použití neinicializované návratové proměnné typu string. viz. celkem obšírný thread na fóru, ale ve zkratce:

    program Project3;
     
    {$APPTYPE CONSOLE}
     
    function TestA:string;
    begin
      Result := 'A';
    end;
     
    function TestB:string;
    begin
      // simplified
      Result := Result + ';B';
    end;
                                   
    procedure Test;
    var
      s: string;
    begin
      s := TestA;
      s := testB;
      writeln(s);
    end;
     
    begin
      Test;
    end.

Vypíše A;B. Je to protože návratová hodnota je předávána ve skutečnosti jako var parametr a kompilátor se nenamáhá vypustit aspoň warning.

Tagy: , , ,

Novinky

Komentáře

25.3.2013 10:25:45 #

oxo

Pokud potřebujete TSplitter, který zachovává poměry při změně velikosti kontejneru (t.j. nerozděluje s absolutní hodnotou px, ale drží nastavená procenta), tak můj TOMultiPanel je teď pod MPL/GPL/LGPL.

http://www.kluug.net/omultipanel.php

oxo

25.3.2013 14:14:05 #

z.

Ty komponenty jsou dost vymakane,
zvlast me zaujal TcyCommunicate na predavani dat mezi aplikacemi, to se musi vyzkouset :)

z.

27.3.2013 14:55:04 #

Radim

"MS je tak zoufalý..."

No a ja dúfam a verím, že to napraví, čoskoro. A jeho METRO pôjde úplne vypnúť.

Radim

28.3.2013 10:40:04 #

z.

vypnout :D :D
nedufej, nepujde ...

z.

28.3.2013 12:32:59 #

bullhead

? jak to že nepůjde vypnout?. Mám na jednom PC Windows 8 a používám normální desktop. Je to jedna z prvních dlaždič v Metru - přechod na normální desktop. Jen ve Windows RT je to prý nějak složitější, ale  normální deskotop tam je také kvůli office, jen to nějak uměle blokují (nemám RTčka neznám přesně).
B.

bullhead

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců