O verzích Delphi a mém snu

vložil Radek Červinka 9. září 2012 23:29

Sem tam se mne někdo zeptá co za verzi Delphi. Většinou mu odpovím něco v tom smyslu, že to záleží na něm a podle toho co dělá. Jsou lidé co přecházejí na každou novou verzi protože jim to přináší plusy, někdo upgraduje už je to nutné, někdo nikdy.

Metropolis

XE3 Firemonkey Metropolis styl, resp. jeden z nich (VCL je podobné)

Co přinesla která verze je (snad) dobře vidět v Přehledu verzí (mimochodem 6250 zobrazení), tedy kromě XE3 - zatím. Největšími trháky XE3 by měla být podpora Windows 8 (včetně běhu, ladění a stylu), FireMonkey2, BCB64 (snad opravdu brzo) a původně ARM pro IOS a Android (zatím přesunuto do zvláštního produktu, který je integrován do RAD Studia podobně jako Builder).

Dle mého verze Delphi chápu takto (podle toho je nutno si vybrat):

  • Úplně minimální verze je Delphi 5 (kompatibilní s Windows 2000, úpravami VCL jakštakš chodí i na vyšších verzí Windows).
  • Delphi 6 - CLX (nyní mrtvé) pro kompatibilitu s Linuxem
  • Delphi 7 - podpora pro Windows XP

Přiznám se, že jsem dlouho používal Delphi 5 a proto je mám celkem přečtené (včetně většiny chyb) a vím, že následující dvě verze přinášejí jen minimální plusy (v dnešní době by nikdo neupgradoval), ale zato stabilitu - a šikovný programátor dokáže obejít problémy na moderních PC a je s nimi spokojen. Navíc Delphi 7 je poslední verze, která se dá instalovat libovolně. Tohle a to, že následující dvě verze (Delphi.8 a Delphi 2005) jsou velmi špatné, způsobuje dodnes velkou popularitu.

V době D2005 jsem začal propadat panice a začal hledat alternativu v Lazaru a Linuxu. Naštěstí D2006 a hlavně D2007 ukazují světlo na konci tunelu (Borland se probral a zjistil, že je mimo a vytváří CodeGear, více Proč má Embarcadero Delphi - článek má cca 2000 zobrazení) a odstraňuje chyby nového IDE. D2007 přináší podporu pro Visty. Pokud člověk použije IDEFixPack a v případě 64bit Windows i fix pro debugger (neoficiální je lepší) tak může být celkem spokojen. Pokud…

…mu nechybí Unicode, případně generika nebo Ribbon (další featurky mají menší význam). Toto přináší D2009. Opět člověk může být spokojen, tedy pokud…

…mu nechybí RTTI (jsou komponenty, které na to spoléhají) nebo ovládání gesty. Navíc oficiální podpora Windows 7 - to přináší Delphi 2010. Osobně považuji tuto verzi za pro mne minimum pro VCL (nabízí vše pro VCL co potřebuji).

Delphi XE je takové pěkné vylepšení Delphi 2010, přinášejí vylepšení všeho možného, ale žádná kiling featurka - prostě mírný pokrok, způsobený hlavně tím, že se nestihla multiplatformní podpora

Ovšem Delphi XE2 přináší 64bit kompilaci (na to někdo čekal léta), kompilaci pro OSX (to samé) včetně ne úplně dokonalé první verze FireMonkey (čím ukázal směr). Navíc styly pro VCL, opravdu zásadně vylepšený DataSnap, FastReport v ceně. A taky několik update celkově vylepšující ne úplně dokonalý počáteční release verze. Dost důvodů k upgrade pro toho kdo něco z toho potřebuje.

No a XE3 - kromě uvedeného vylepšené FireMonkey a lepší podpora stylů pro VCL. Blbé je, že původně dvě slibované věci (kromě Windows 8) nejsou momentálně dostupné, ale BCB64 by snad mělo být v říjnu.

A teď se v tom vyznejte. Do toho přichází upgradovací cyklus dle EMBT, kdy se Vás snaží jednou za 4 roky (pokud dobře počítám) donutit k upgrade. Teď je minimální verze pro upgrade do konce roku D2009. Zda bude nějaká amnestie pro minulé verze nevím.

Je nutné si vybrat co chcete dělat a co potřebujete a podle toho se rozhodnout zda novou verzi ano nebo ne.

A ten můj sen?

Kolem roku 2008 jsem přemýšlel o tom jaké má Delphi možnosti a snil o tom, kam by to šlo dotáhnout. Říkal jsem si tehdy, proč ti blbouni neudělají vlastní custom draw knihovnu místo Qt (stejně jako to částečně udělalo mono, stejně jako to teď dělá Lazarus jako jednu ze svých variant). Vždyť to by vyřešilo spoustu problémů! A pak Codegear koupila neznámá firma Embarcadero (to byl šok) a nakonec přišla FireMonkey a další platformy.

HTML5 Builder

HTML5 Builder

Minulý rok jsem narazil na UniGui (ten šok jsem zde ventiloval) a napsal jsem pár mailů do EMBT zda jako se na to nechtějí podívat, a že to jako je zajímavá věc. Nic - žádná odpověď. Nyní přišel HTML5 Builder, který předělává strukturu programování v RADPHP více směrem k JS, HTML5 a PHP upozaďuje na server. Říkám si, proč ti blbouni nevyhodí PHP úplně a nenechají tam Delphi. Zvláště když mají kompilátor pro Linux. To by byla bomba. Lepší než UniGui - používalo by to jQuery stejně jako HTML5 Builder, klientská část je stejně souhrn javascriptu, tak co? Vždyť to je snad jasné ne - copak to sakra nevidí? Fóra jsou plné nářku po moderním Delphi server side nástroji pro web. A proč aspoň neuvolní Linux kompilátor?

Co když je to ale jinak? Co když neuvolní Linux kompilátor do doby než nehradí PHP v HTML5 Builderu za Delphi, aby neměla konkurence (tj. např. unigui) náskok? Že by pro to ta změna jména? Když jsem na to přišel já, tak je to muselo napadnout taky. Nebo jsem taky úplně mimo.

Tagy:

Delphi

Komentáře

10.9.2012 10:35:01 #

Jaroslav Dakš

Věřte nebo ne, jsou na planetě místa, kde se ještě pořád dělá soft v D2. Ale vypadá to, že už se bude přecházet výš. Tím samozřejmě nemyslím na D3 ;-)

Jaroslav Dakš

10.9.2012 10:37:41 #

Radekc

Věřím, TotalCommander je taky v D2.

Radekc

10.9.2012 11:17:48 #

geby

Tim by tezko napsal tu 64-bitovou verzi... ted je, myslim, psany ve FreePascalu.

geby

10.9.2012 11:42:00 #

Radekc

Právě to je vtipné, jen 64bit verze je napsaná ve FreePascalu. Taky jsem čuměl. Resp. 32bit verze stále obsahuje typické řetězce Delphi aplikace, kdežto 64bit EXE vypadá úplně jinak.

Radekc

10.9.2012 11:54:09 #

Radekc

Teď jsem se na to díval přes PEiD 0.95 a vypisuje pro Total Commander 8.0 v 32bit verzi - Borland Delphi 2.0 [Overlay]

Radekc

10.9.2012 12:54:13 #

<z>

jj, 32-bit verze TCMD bude predelana az bude komplet odladena 64bit verze ;)

mimochodem, jak je to s vykreslovanim VCL v Lazarusu?
ty tlacitka apod. nejsou custom draw ale vykreslovana systemem, ne?

<z>

10.9.2012 12:54:54 #

geby

Aneb, i s malym a starym kasparkem jde delat velke divadlo. :-D

Jeste v necem musel napsat TC pro Windows Mobile a pro Android. To take Delphi nebude. Osobne si tipnu, ze ze ta 32-bit verze zustala v D2 jen proto, ze se mu to uz nechtelo predelavat do jineho prekladace, kdyz to v tom soucasnem funguje dobre.

geby

10.9.2012 13:15:54 #

Radekc

IMHO, na to že dělal ve FPC 64bit verzi cca snad 2 roky to není pro FPC moc dobrá vizitka. A je to škoda.

Custom draw controly jsou jeden z "targetu", tj. kromě VCL, GTK2 atd, je i CustomDraw.

Radekc

10.9.2012 13:44:50 #

geby

Vzhledem k tomu, jak casto vubec vydava nove verze, tak to neni nikterak prukazne. Krom toho, spatna vizitkja je to hlavne pro Delphi, kdyz misto nich musel sahnout po necem jinem, ne?

geby

10.9.2012 14:15:42 #

Radekc

Pro úplnost: http://www.ghisler.com/history80.txt

01.06.11 - Finished porting to 64-bit
23.05.12 Release Total Commander 8.0 final (32/64)

Tj. jen rok oprav. Předtím x měsíců vlastního portu. On věděl, že Delphi 64 bude (psal to na fóru), ale vybral si FPC - jeho problém.

Nebaví mne tato debata, všechno co řeknu abych dokazoval.

Radekc

10.9.2012 14:59:46 #

JaroB

Podle mého zjištění Delphi 2 produkuje nejmenší kód ze všech verzí Delphi (ale já osobně bych si asi vybral Delphi 3, už kvůli tomu OLÉ...).

JaroB

10.9.2012 15:08:24 #

geby

Tak ze Delphi64 bude, to vedel kazdy. Problem je v tom, ze mely byt mnohem driv, jenze byly mnohokrate odsunuty. Az to pripominalo cekani na Godota.

geby

11.9.2012 1:19:46 #

byvalydelphin

@ radekc: Mě už to taky přestalo bavit a přestal jsem Delphi používat vůbec. :( a nemám z toho žádnou radost.

byvalydelphin

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců