Ohlédnutí za rokem 2013

vložil Radek Červinka 3. ledna 2014 21:24

Rok se s rokem sešel a opět je tu leden. Jak to tedy bylo v tom minulém roce?

Pro mne to byl velmi náročný rok (nový rok) a jsem rád, že zbylo i trochu času na delphi.cz. Mělo by to být již lepší.

Nejdříve musím říct, že jsem rád že forum.delphi.cz vzkvétá a nové registrace jsou relativně časté (ale přesto mnohem častější jsou hosté bez registrace, což je škoda). A že to tam žije. Jsem rád, že mne <z> přesvědčil pro SMF. Hold emailovým konferencím už dávno odzvonilo.

Musím říct, že jsem si původně nebyl jist jmenováním Marca Cantu na pozici produkt managera, ale teď se za to stydím. Nejen, že má podle mne prsty v integraci FireDac (a to i ve verzi profesional a Delphi tím dostávají opět databázovou knihovnu na setsakra vysoké úrovni), ale akce typu začlenění REST do všech verzí ukazuje, že ví o čem je řeč. Doufám, že to chápe i v jiné oblasti, kde by to chtělo trochu (více) popohnat (web vývoj).

Zmiňovanou integrací FireDac je BDE oficiálně mrtvé (resp. ono je deprecated už několik verzí, ale nyní je to definitivně konec). Nechápejte mne špatně, ve své době BDE bylo něco jako zázrak z nebes, ale ta doba je již fakt pryč.

Z hlediska platforem to bylo loni velmi zajímavé: Delphi ARM kompilátor jak pro iOS tak Android, C++Builder ARM kompilátor pro iOS a snad brzo C++Builder pro Android. Z toho co šlo na blozích je vidět, že se chlapci nyní zaobírají zařízeními, které se nosí (brýle atd.) což je mi jedno, ale jiným asi ne (samozřejmě jiné věci na kterých se pracuje jsou zatím skryté). Ale hold používání počítačů se mění. Někdo mi říkal, že v USA se při nástupu do práce většinou místo notebooku už dává tablet. Uvidíme, zda to přijde i k nám jako většina věcí. Ale Delphi je připraveno. Všimněte si, že trend mobilních aplikací je i tu. I některé weby nabízejí specializovanou aplikaci, což mi přijde velmi vtipné (viz. třeba csfd.cz). Trh tu tedy je - a web aplikace je nenahradí. Přesto si myslím, že je nutné aby Delphi mělo slušnou možnost vývoje web aplikací.

Celkem mne pobavilo jak VS přešlo na roční model jako Delphi. Přijde mi to vtipné i z hlediska toho jak bylo VS studio dáváno za vzor se svým 3letým modelem. No nic doba se mění a 3 roky jsou v počítačích nyní velmi dlouhá doba a je třeba rychleji reagovat.

Co nás tedy čeká v tomto roce? Slovy jednoho z vrcholných představitelů:

The team is working on new enhancements for the VCL, FM, Windows,
OSX, iOS, Android, DataSnap along with a bunch of additional surprises.

Pro pomalejší: VCL není zaříznuto :-)

A dle roadmap: Windows 8 ARM/RT, Linux Server a další. Jsem sám zvědav.

Kdybych si mohl něco přát, tak by to byl web framework na bázi HTML5 a kompilátor pro Linux server.

P.S: a delphi.cz je na Google+ plus.google.com/+DelphiCzX. Uvidíme.

Tagy: , , ,

Server

Komentáře

5.1.2014 14:48:07 #

Mira

Myslím, že za delphi.cz patří Radkovi velké poděkování a z mé strany také velký obdiv, jak to všechno zvládá. Vím, jak byl rok 2013 pro něj náročný. Neprogramuji sice momentálně v Delphi, ale vždy si rád přečtu nové články a i na fóru se člověk dozví spoustu zajímavých věcí a mnohdy se i pobaví :)

Takže, ať se daří i v roce 2014!

Mira

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců