Pebble

vložil Radek Červinka 4. března 2015 22:20

Když jsem před pár dny uviděl kampaň na kickstarter pro novou verzi Pebble, přišlo mi, že se jedná o první krok správným směrem vzhledem k wearables - tedy k zařízením, které slouží k nošení (jako právě k chytrým hodinkám). Evidentně jsem nebyl sám, jelikož požadovaných $500.000 bylo vybraných během půl hodiny, během hodiny 1M$ a teď po pár dnech 15M$, což samozřejmě všem ostatním vytřelo zrak.

A včera byl navíc představen koncept Pebble’s smartstraps, což podle mne je zásadní a geniální tah, nebál bych se to nazvat "game changer".

pebble

Na rozdíl od jiných podobných hodinek mají tyto výdrž až 7 dní, v novější variantě do 10 dní, jsou na bázi barevného e-paper displeje a mají otevřené API pro vývoj. Ale co je hlavní nápad - smartstraps, bleskurychlé vyměnitelné pásky, spojené konektorem s hodinkami.

pebble

V těchto řemíncích mohou být různé senzory, které pak komunikují s hodinkami (přičemž rychlá výměna znamená, že můžete mít více řemínků s různými senzory). Rozhraní je dostupné pro HW hackery. Tohle mi přijde jako naprosto zásadní myšlenka, kdy spolu s dlouhou výdrží vytvářejí podle mne první opravdu použitelné (a přelomové) zařízení. A naznačují, že na všech těch řeči o wearables (potažmo IoT, i když tam to bylo jasnější) něco bude. A to za rozumnou cenu.

Je to dobrá zpráva pro uživatele, ale špatná pro všechny ostatní výrobce podobných zařízení.

Momentálně to s Delphi nemá moc společného, ale podle mne je to tak zásadní věc, že jsem nemohl odolat. Žijeme v zajímavých časech.

Tagy:

Novinky

Komentáře

5.3.2015 19:59:12 #

pepak

Mě tedy smartstraps až tak moc neuchvacují, a to kvůli jedné ryze praktické nevýhodě: Zatímco hodinky mi vydrží celou věčnost, pásek musím vyměňovat každých několik let. Představa, že místo relativně levného kusu plastu budu vyměňovat relativně drahý kus plastu s elektronikou mě moc neuchvacuje.

Jiná věc je, že wearables jako takové mi nepřipadají použitelné, dokud nebude vyřešena výdrž aspoň v řádu týdnů při běžném používání. "Až týden", tj. po překladu do normální řeči "dva dny, tři, když omezíte nejžravější funkce", mi přijde málo. Příliš mnoho práce s přemýšlením, jestli už bych neměl zase dobít. Jinak bych některé chytré funkce docela rád využil, třeba upozornění na přicházející hovor nebo přišlou SMS, ale výdrž je pro mě zabiják.

pepak

5.3.2015 23:42:29 #

radekc

Kolega má první verzi (černobílou), a vydrží nejméně týden - právě díky e-ink.

radekc

7.3.2015 16:44:44 #

Ondřej Pokorný

pepak: Já mám natahovací a ty vydrží dva dny. Ale parádu dělají větší :)

Ondřej Pokorný

9.3.2015 15:24:20 #

Karel Janeček

Zdravím, přesně jak říká Pepák - výdrž je to, co bude rozhodovat o úspěchu těchto zařízení. Věcí, co se musí nabíjet, přibývá, a myslet ještě každý druhý den na hodinky, to není nic pro mě.
Jsem majitelem v dnešním pojetí sice hloupých, ale luxusně vybavených Casio Protrek nejvyšší řady. Hodí se na dovču i na ples k obleku. Mám je pátým rokem a nestarám se o ně (ze servisního pohledu vzato) - čas si každou noc seřídí samy via DCF a dobíjení mají solární, takže je mám pátým rokem a v tomto ohledu nic nevyžadují.
A jako šťastný majitel Blackerry Passportu mi telefon při plném vytížení vydrží tři dny, takže toto je pro mě stran dobíjení přijatelný stav - který bych nerad měnil :-)
Jinak nechť si kadžý pořídí a nkcí, co se mu líbí a vyhovuje :-)

Karel Janeček

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců