Preview Delphi XE4 - nové TAction - foto atd.

vložil Radek Červinka 15. dubna 2013 23:12

Upozornění: veškeré informace jsou ohledně pre-release verze. Mám oficiální povolení psát o Delphi XE4.

TAction

FireMonkey přináší několik šikovných nových standardních TAction (více o konceptu ActionList):

  • TChangeTabAction
  • TTakePhotoFromLibraryAction
  • TTakePhotoFromCameraAction
  • TShowShareSheetAction

TChangeTabAction

První je velmi šikovná akce, která umožňuje u komponenty TTabControlpřecházet mezi TTabItem s efektem (nebo bez).

Mimochodem: TTabControl je velmi pěkně rozšířen o mód zobrazení, kdy můžeme např. záložky zobrazovat jako tečky - viz. screenshot.

TTabControl

a u uvedené akce pak jen specifikujeme cílovou záložku (Tab) a efekt (Transition).

tab action

TTakePhotoFromCameraAction

Jednoduchá akce, kdy po jejím spuštění (např. přiřazením k TButton a kliknutím na něho) je zobrazen foťák a po stisknutí focení je vyvolána akce

procedure THeaderFooterwithNavigation.TakePhoto1DidFinishTaking(Image: TBitmap);
begin
  fBitmap.Assign(Image);
end;

kde v Image je překvapivě vyfocený obrázek. Můžete na něj aplikovat např. efekty nebo ho zobrazit nebo cokoliv.

Naučil jsem se típat screenshoty přímo ze zařízení:

TTabControl

TTakePhotoFromLibraryAction

Tato akce je podobná jako TTakePhotoFromCameraAction, jen s tím, že se vybírá obrázek z knihovny fotek na Vašem mobilu. Událost je stejná jako u focení.

TShowShareSheetAction

Jedná se o akci, která vyvolá std. share dialog iOS, tj. to co máte nakonfigurováno. Do property Bitmap předáte bitmapu, kterou chcete sdílet nebo předat.

TShowShareSheetAction

výsledkem je

TTabControl

Domovská stránka pro více informací je embarcadero.com/products/delphi/ios-development.

Tagy: , ,

FireMonkey

Komentáře

16.4.2013 13:20:29 #

JFK

Kolikrát nám autor ještě sdělí "mám oficiální povolení psát o Delphi XE4" ?
On by si někdo dovolil psát cokoli i bez "oficiálního" povolení ?
Není to náhodou v kanálu pro MVP obecně ?

JFK

16.4.2013 13:28:35 #

radekc

Je to součástí podmínek. Všechny tyto preview články musí být uvedeny tím, že musím veřejně napsat že mám oficiální povolení a že se to týká Pre-Release verze.

radekc

16.4.2013 22:33:29 #

oxo

To čekání na XE4 je jako čekání na letošní jaro :) I když jsem si ještě před týdnem rád zalyžoval :)

oxo

17.4.2013 23:10:16 #

JFK

http://www.andreanolanusse.com/en/delphi-xe4-official-announcement-coming/

JFK

18.4.2013 20:38:59 #

Daniel Andraščík

uz mi zacinaju chodit oficialne mailiky od embarcadera ohladom XE4 :). Ale pripadny upgrade budem riesit az s prichodom plnohodnotnej a odladenej podpory Androidu.

Daniel Andraščík

18.4.2013 22:56:31 #

radekc

DA> To by samotný Android musel být plnohodnotný a odladěný systém, a ne ta parodie. I když 4 verze už jsou celkem OK.

radekc

19.4.2013 8:44:28 #

Petr Nehez

Musím souhlasit s Radkem, že Android není plně odladěný systém. My ve firmě vyvíjíme pro iOS a Android a vývoj pro iOS je nesrovnatelně jednodušší. Ty problémy s Androidem by vydaly na román (problémy s layouty na různých zařízeních, občasné podivné chování Sam SIII, Kindle apod.). Viděl jsem video jak jedna herní firma testuje Android - mají cca 300 zařízení a některé z nich dává dokonce i do trezoru. To o něčem vypovídá.
Nedělám si iluzi, že EMBT bude mít verzi pro Android, která odstraní všechny problémy, na které se naráží v nativním vývoji (Eclipse apod). Viděl bych to tak, že takový 2. update by mohl být už použitelný.

Petr Nehez

19.4.2013 10:22:18 #

oxo

Všechno má něco. Když jsem se teď koukal, co člověk potřebuje, aby mohl vyvíjet iOS aplikace, které se legálně mohou nabízet mimo Apple Store ($299 za rok, D-U-N-S číslo, iMac + samozřejmě testovací iPad+iPhone/iPod), tak mě osobně to dost odrazuje od jakéhokoliv nativního řešení. Nějaká web aplikace na PHP + jQuery Mobile apod je pro mě jednodušší a bude fungovat na Windows Phone i Androidu včetně různých tabletů.

Je ale pravda, že nepotřebuju pracovat s kamerou, kontakty v telefonu a pod. Prostě jen si chci napsat malou aplikaci jako třešničku na dortu k hotovému serverovému řešení. Pokud chce někdo dělat větší aplikace pro mobily, tak se mu všechno to okolo asi vyplatí, mně zatím asi ne :(

Ale jako pozitivum vidím, že mě Delphi pro iOS nakoplo se o mobilní vývoj zajímat, tady jsem byl trochu za opicema :)

oxo

19.4.2013 14:03:01 #

radekc

oxo: pro omezený počet známých zařízení (do myslím 100) ti stačí developer licence za 99$ a preklad v modu ad hoc

radekc

19.4.2013 15:24:24 #

oxo

radekc: ano, tak nějak to je. Ale jestli se nepletu, tak problém je ten, že v případě obyč developer licence se všechna zařízení, kde se budou aplikace instalovat (pokud to nejde přes AppStore), musí registrovat. Čili to znamená, že musíš nejdřív zjistit identifikátor cílového iOS zařízení, ten identifikátor zaregistrovat a pak si dotyčný uživatel může tvou aplikaci instalovat.

To je možné dělat u přístrojů z vlastní firmy, ale určitě ne u zákazníků.

Kdo má vývoj pro mobily jako primární anebo jednu z primárních věcí firmy, tak si tu práci dá a všechno pro to si sežene (to D-U-N-S mě dostalo...). Ale třeba pro mě, kdo by iOS aplikaci měl jen jako doplněk k ostatním hlavním činnostem a bez zásadní komerční výhody, to politika Applu trochu zabíjí :(

oxo

19.4.2013 16:36:30 #

ps

V prípade Delphi pre iOS ten poplatok applu bude asi ten najmenší ... (viď. neofic. info)

ps

19.4.2013 17:21:45 #

JFK

Android je mladý a proto není tak vyzrálý - ale hodnotit je třeba Android samotný či jeho upravený klon (např. CyanogenMod) oproti vendor-nadstavbám (Sense/TouchWiz atd.). Ve výkonu, plynulosti a často i stabilitě je to x-násobný rozdíl.

JFK

19.4.2013 18:30:07 #

oxo

ps: tak těch $300 moc neřeším, ale že se člověk musí registrovat nejen u Applu, ale ještě někde bůhví kde, pak kupovat jejich HW, který prostě nevyužije (iMac), pak to všechno spravovat... každý si holt musí rozhodnout, jestli ta námaha má pro ten daný ůčel smysl, nebo se to dá udělat jednodušeji.

oxo

19.4.2013 18:51:29 #

radekc

>ps - co tím myslíš? Cenu? Zkus si porovnat cenu s https://store.xamarin.com/ (per platform, per seat, per year). Myslím, že proti jiným to je levné.

>oxo - muzes zkusit VMWare, ale máš pravdu, není to pro každého.

>JFK - Android není mladý - je tu od roku 2003 nebo 2005. Je prostě špatně architektonicky, kdyby jsi znal jádro iOS tak by to bylo jasnější - i z hlediska řízení spotřeby atd. Navíc podpora je vyloženě směšná, můj iPhone 3GS má stále dostupný nejnovější FW, většina Androidů - mobilů se nedočká ani jednoho update.
Android je roztříštěná platforma, která se google vymkla z rukou.

Ale je tu možnost volby, každý si může vybrat. Já jsem přešel z Androidu na iOS a jsem rád, ale to neznamená, že to musí každému vyhovovat.


radekc

19.4.2013 20:50:49 #

oxo

+ k ceně: počkáme na to, kdy XE4 konečně vyjde, ale pokud bude podpora iOS už v professional verzi Delphi za stejnou cenu jako XE3, tak nevidím žádný problém.

Spíš mě fakt štve, že Apple blokuje volný vývoj. Bylo by asi až moc hezký, kdyby člověk koupil jeden balík a vyvíjel bez nějakých složitých a zbytečných registrací tam a sem. Jejich AppStore ať si klidně hlídají, zbytek by mohli nechat.
Ale za to Embarcadero nemůže.

oxo

20.4.2013 3:17:48 #

JFK

Ano, Android formálně existuje už docela dlouho, avšak konsolidovaně (a na plný plyn) se vyvíjí ani ne tři roky, takže mladý (ve vztahu k progresi) opravdu je. Musí tak jít cestou revoluce, nikoli evoluce (jako MacOS/iOS). A z toho plyne velké množství breaking changes (k dobrému a občas i špatnému). Osobně se mi kombinace Linux Kernel a Dalvik VM docela líbí (přestože Java Embedded je asi stále rychlejší). Základní rozdíl tak vidím v tom, že typická Android aplikace je managed, kdežto typická iOS aplikace je (spíše) native.

JFK

22.4.2013 11:02:52 #

bullhead

...přešel jsem z iOs na Android (kvůli velikosti displaye) ...mám zkušenosti z oběma platformama (jsem registrovaný developer pro iOs a pár věci jsem pro něj zkoušel a dělal jsem i pro android) ...mám HW pro obě starny (od iPhone 4, přez iPady, od Archosů z Androidem 2.2 až po všechyn noty z 4.1)

ANDROID JE Z POHLEDU VYVOJARE HNUS A GOOGLE TO ABSOLUTNE, ABSOLUTNE! NEZVLADL.

A z pohledu uživatele, mám jendy konkrétní 2 zařízení, stejné CPU, stejná grafika (mali400), stejné rozlišení obrazovky, JEN JINA UHLOPRICKA a na jednu to jde nainstalovat a na druhe "nemáte kompatibilní zařízeni". Přiznám se, jak na iOs vše poctivě platim a nikdy jsem neměl Jailbraik na android už zase "kradu". Je to prostě jednodušší - hacknuté APKačka jedou vždy a všude.

A není to zdaleka jen můj názor - o fragmentaci andoridu se píše každý jeden týden i na českých webech (minulý týden myslím lupa). Prostě to, že mají většinu trhu ještě neznamená, že to totálně neposrali (opravdu by mne zajímalo co se těm k...tům honilo hlavou když to vyvíjeli).

B.

bullhead

22.4.2013 11:07:07 #

bullhead

"http://www.lupa.cz/clanky/aclu-fragmentace-androidu-je-rizikem-pro-soukromi/"

"ACLU (American Civil Liberties Union) tento týden požádala (PDF) americké FTC o prošetření praktik amerických mobilních operátorů, kteří jsou příliš pomalí s aktualizací operačních systémů na jimi prodávaných telefonech a tabletech. A ACLU také varuje, že podobné chování je nebezpečné a uživatele ponechává se starými a nebezpečnými systémy."

...doufám, že se objeví více orgranizací, kteří budou tlačit a žalovat výrobce, a ti zase v reakci na toto přestanou používat nové verze Androidu ať nemají problémy a až pak Google spadne ze svých výšin a vzpamatuje se. Dle mne jediná cesta, jak Google v jeho šílenství zastavit.

B.

bullhead

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců