Rozcestník: Databáze v Delphi

vložil Radek Červinka 29. září 2013 23:36

Delphi je od začátku navrženo i na práci s databázemi. Přímo obsahuje jak komponenty pro práci s DB, tak komponenty pro prezentaci dat.

Během let se pro připojení k databázi použivá(lo) několik sad komponent: První bylo BDE (nejpozději v D1), které bylo na svou dobu převratné, ale bohužel někteří lidé ho používají dodnes. Je nepodporované a od XE7 ani není součástí instalace Delphi.

Zajímavou alternativou je MS ADO, které je od D5 součástí Delphi. Je to zajímavá alternativa (i když proti nejrychlejším komponentách pomalejší), ale pro majitele PRO verzí velmi výhodná protože podporuje vzdálené DB.

DBExpress je (tehdy) Borlandí odpověď na ADO a pokus o nahrazení BDE. Je relativně rychlé, nevýhodou je potřeba DLL knihovny zprostředkovávající driver pro DB (stejně to má ADO, jenže tam je to v systému). Momentálně je podporované, ale na ústupu.

Pro přístup k Interbase nebo FireBirdu se mohou používat speciální komponenty, např. IBExpress z instalace Delphi.

Top řešením (teď už Embarcadera) bylo zakoupení AnyDac včetně top lidí a přejmenování na FireDac, bohužel s tím, že Pro verze neumožňuje. FireDac je špičková (multiplatformní) knihovna, s velkým výkonem. Pokud máte vyšší edici Delphi nebo přikoupíte rozšíření k Prof. je to to pravé.

Alternativou je UniDAC od DevArt, případně některá z jeho edic pro jednotlivé DB, za dobrou cenu kvalitativně (i platformově) odpovídající FireDacu s tím, že můžete zakoupit jen přístup ke konkrétní DB (např. FireDac). Pokud máte starší Delphi (není už pro ně dostupný FireDac) tak je to dobrá volba.

Ohledně zobrazování dat: Delphi obsahuje několik komponent pro přímé DB zobrazování a práci s daty. Od verze XE3 díky LiveBinding lze jako DB komponentu použít libovolný prvek.

Tagy:

rozcestnik

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců