Rozhovor: Richard Kubát - druhá část

vložil Radek Červinka 20. května 2010 00:07

Pokračování rozhovoru s Ing. Richardem Kubátem, ředitelem českého zastoupení Embarcadero - předchozí část.

RČ: Jak se vlastně díváte na FreePascal a Lazarus? Je to pro Delphi konkurence? Osobně u něho chápu jako největší výhodu jeho multiplatformnost.

RK: Přiznám se, že o Lazaru a FreePascalu toho moc nevím. Ale ve své praxi narážím na tato jména vývojových prostředí jen v diskusních skupinách. Nevím o žádné velké aplikaci, která by pocházela z této dílny. To samozřejmě může být pouze má ignorance. Domnívám se však, že Delphi je podstatně ucelenější a obsažnější systém s vychytávkami jako je vícevrstvý middleware DataSnap, generika, anonymní metody, ladění vícevláknových aplikací, UML, podpora dotekových zařízení a zpracování gest a třeba i podpora Unicode. Nevím, jestli tohle uvedené nástroje obsahují a mám takový pocit, že asi většinu ne. Takže profesionál sáhne spíš po Delphi, zatímco student, kutil či příležitostný programátor s nižšími nároky na vybavenost prostředí má možnost použít nástroj zadarmo a zůstat u skvělého jazyka Object Pascal. A to je dobře i pro nás.

RČ: No nějaká aplikace by se ve FPC i našla, ale Delphi je fakt někde jinde. Přesto si myslím, že existence FPC je důležitá.

Když jsem tak procházel různé konference, myslím, že to byl Allen Bauer (v podstatě hlavní vizionář Delphi), kdo napsal, že už se několikrát stalo, že i do starších produktů se opravila chyba nalezená zákazníkem, popř. že se dělalo speciální řešení. To mne překvapilo. Jak to vlastně funguje?

RK: Pro případ problémů používání a chyb v produktech máme pojištění software, jinými slovy základní údržbu a technickou podporu. Pojištění se sjednává na jeden rok, po roce je možno jej obnovit. "Údržbou" se rozumí to, že po dobu platnosti pojištění zákazník dostane zdarma všechny nové verze, které v průběhu platnosti smlouvy přijdou na trh. V rámci základního pojištění pro každou zakoupenou licenci vyřeší středisko technické podpory tři zákaznické dotazy; přitom dotazy na instalaci a registraci se řeší zdarma. Technickou podporu neposkytujeme lokálně, ale je celosvětově rozdělena do tří hlavních středisek: Amerika, Asie a Evropa. V našich zemích poskytuje technickou podporu evropské středisko. Pojištěnci se na evropské středisko mohou obracet se svými dotazy v angličtině, němčině nebo francouzštině.

David Intersimone a Richard Kubát

David Intersimone a Richard Kubát

Existují však dvě vyšší úrovně technické podpory: "Advantage" a "Premium". Pokud má zákazník sjednáno pojištění typu Premium, budou pro něj v případě nutnosti provedeny i záplaty "na míru", včetně oprav starších verzí produktu pro případ, že zákazník z nějakého důvodu ještě nepřešel na novější verzi. Tyto požadavky však nejsou příliš časté. Myslím, že toho zákazníci v celé historii využili maximálně tak v pěti případech, víc zásahů tohoto typu nebylo třeba. Vždy ale byla odezva bleskurychlá.

RČ: No ještě bych pro úplnost dodal, že i bez pojištění jsou service packy zdarma.

Stejně mi přijde, že Embarcadero je velmi dobrý obchodník. Nějak si nepamatuji podobné akce jako např. co probíhají teď z doby před EMBT. Nebo se pletu?

RK: Pletete, pane Červinko, ale ne moc. I v dobách, kdy vývojářské nástroje dodával Borland, jsme měli různé propagační akce. Jenže v těch dobách byly akce spíš náhodné a lokální či regionální, zatímco dnes u Embarcadera jsou plánované a globální. Snad neprozradím žádné závažné tajemství, když řeknu, že speciální akce jsou plánovány téměř na každý kalendářní kvartál. Taky zkušení uživatelé Delphi už vědí, že když se zavádí nová verze produktu na trh, dají se obvykle čekat nějaké krátkodobé zaváděcí slevy; třeba pro návštěvníky produktových konferencí. Naopak když se doba aktivního života produktu pomalu chýlí ke konci, produkty obvykle zlevní, nebo spíš Embarcadero přidá nějaké zajímavé bonusy a přídavky pro každého zákazníka. To nakonec platí i v okamžiku, kdy spolu rozmlouváme, viz Rad Studio za cenu Delphi.

RČ: Ale přes všechny slevy si myslím, že by měla být na trhu dostupná levná verze Delphi, třeba něco jako Delphi 7 Personal, popř. Turbo verze (nyní už zastaralé, jelikož jsou postaveny na verzi Delphi 2006). Jak se k tomu stavíte Vy a Embarcadero obecně? Osobně se přikláním k nějaké rozumně očesané verzi za cca 100$, ale problémem asi je, co očesat.

RK: Já si to myslím taky a vím, že o tom přemýšlí i vedení Embaracadera. Tlak uživatelů na obnovení verzí "Explorer" je poměrně silný, protože pro příležitostné programátory jsou profesionální nástroje přece jen krapánek drahé. Problém je v tom, kde zvolit hranici mezi volně dostupným a komerčním produktem. Firma, která žije z prodeje vývojářských nástrojů, nemůže volně dostupným produktem "kanibalizovat" prodeje komerčních produktů – zvlášť pokud takové nástroje tvoří páteř její prosperity. Ekonomika je křehká nádoba, zvlášť v turbulentních časech hospodářských krizí a neuvážený krok může firmu oslabit, ne-li přímo ohrozit. Proto zatím z nabídky zmizely produkty řady Turbo Explorer (i když školám je rádi stále poskytneme zdarma). Studenti a učitelé sice mají možnost získat nekomerční "školní" verze za zlomek ceny, ale to nepokrývá potřeby kutilů, příležitostných programátorů a obecně neprofesionálů v oboru programování. Jsem však v tomto ohledu optimista a věřím, že se levných edicí s podmnožinou vlastností profesionálního vývojářského produktu dočkáme. Urychlit to ale neumím, mohu pouze lobovat – a to zhusta činím.

RČ: Nedá mi to, ale zeptat se musím. Rozdíl v ceně Delphi tady a za velkou louží. Vím, že je to častý stesk našich uživatelů.

RK: Ano, na tohle se každou chvíli někdo ptá.

Především sám nejsem rád, že cenové rozdíly existují. Když se po vypuknutí ekonomické krize doslova přes noc snížila hodnota britské libry oproti Euro skoro o nějakých 25%, jen pár dní po tom nám volal zákazník, který si porovnával ceny v různých zemích a do telefonu na mne řval: "vy zloději a podvodníku, jak si dovolujete takto předražovat licence, budu si na vás stěžovat, dám vás k soudu, vy dobytku, podívejte se, o kolik levněji se licence prodávají v Anglii!". Nepřeháním. Jenže pokud neexistuje globální měna a globální ekonomika, těžko celosvětově sladíme ceny a zohledníme v nich nákladovou stránku podnikání, tedy výši daní, poplatků a odvodů, provozní náklady místních zastoupení, bez kterých se žádná větší firma neobejde, používanou infrastrukturu pro podporu zákazníků a další výdaje. Pohyby směnných kurzů na výši provozních nákladů v jednotlivých zemích nemají vliv; náklady jsou stále podobné.

Krizový vývoj ekonomiky nedovoluje udržet stejné globální ceny. Je nemožné měnit ceny každý den tak, aby byl směnný kurz vždy zohledněn. Představte si situaci na tak velkém trhu, jaký představuje například Velká Británie: po výše zmíněné devalvaci libry proti Euro či dolaru by se ceny skokem zdvihly o 25%. Jenže náklady firem zůstávají stále stejné, takže dodavatel by náhle měl ohromné potíže s odbytem a možná by to musel prostě zabalit.

Pokud tedy náklady na provoz firmy jsou v amerických dolarech (USD), platí i pro licence ceny v USD. Pokud náklady firmy jsou v britských librách (GBP) jako ve Spojeném království a jejich "splendid isolation", i ceny jsou v GBP. Pokud náklady firmy jsou v EUR jako u nás v Evropě, i ceny jsou v EUR. My nakupujeme za Euro. Jenže Eurem u nás neplatíme, tak musíme mít pro zákazníky ceny v CZK. Ty čas od času přepočítáváme podle pohybů, či spíše trendů vývoje směnného kurzu CZK/EUR (nejde to ale dělat každý den, to bychom skoro nic jiného nedělali). Slovenským zákazníkům nabízíme stejné ceny v Euro, jako ve zbytku Evropy platící touto měnou. V současné době Euro oslabuje vůči americkému dolaru, takže rozdíly se smazávají. Myslíte, že až bude USD dražší než Euro, budou se zákazníci houfně dožadovat toho, že chtějí platit vyšší ceny jako v Americe?

Proto jsou ceny licencí stanovovány regionálně. Regionální je i používání licencí stanovené licenční smlouvou, takže například produkty nakoupené v USA není možno legálně používat mimo americký region. Regionálně poskytována je i technická podpora. Podobně fungují prakticky všechny globální firmy na světě.

RČ: Sem tam sleduji, co Embarcadero nabízí a v nabídce mne zaujala možnost InstantOn – některé nástroje, včetně nových verzí Delphi se mají dat spouštět přímo z instalačního média, tj. dle mého chápání si můžu třeba u zákazníka spustit instanci Delphi a přímo tam něco testovat. Chápu to správně? Asi jsem velký pesimista, ale to přece nemůže fungovat.

RK: InstantOn je podle mne docela bomba. Možnost spustit produkt bez nutnosti předchozí instalace ohromně zjednodušuje a zrychluje vývojářskou práci. A fakt to funguje – máme to dobře vyzkoušené na databázových nástrojích Embarcadero. Vývojářské nástroje se převádějí na formát InstantOn trochu složitěji, tak jsou zatím v nabídce jen jejich poslední verze, ale očekávám, že ještě letos budou v tomto formátu dostupné vývojářské produkty řad 2010, 2009 a 2007. Pro firmy pracující na nových projektech, ale zároveň udržující projekty starší, je to velká výhoda.

Produkty ve formátu InstantOn se zatím poskytují především v rámci síťových pojmenovaných a souběžných licencí, případně v rámci licencí pro pracovní stanice. Licence tohoto typu zatím není možno nahrát na paměťový flash disk a odnést k zákazníkovi, ale i tato alternativa je ve vývoji.

Na InstantOn je ale třeba pohlížet v širším rámci iniciativ Embarcadero, především v rámci licenční technologie ToolCloud, tedy paměťově nenáročného serverového software, který usnadní zcela převratným způsobem správu softwarových licencí. Síťovým správcům poskytne možnost správy licencí, přiřazování licencí uživatelům, sledování frekvence využívání licencí včetně výpisu statistik a pomůže zajistit legalitu licencí a tím pádem i shodu s platnými zákony.

V rámci licence ToolCloud dostane uživatel k dispozici celou řadu předchozích verzí produktů, takže například koupí RAD Studia 2010 v licenci ToolCloud, která není o mnoho dražší než klasická pojmenovaná licence, získá v jediné licenci RAD Studio 2010, 2009 a 2007. InstantOn už je jen třešnička na dortu a zpříjemnění práce s některými z nástrojů - časem pak se všemi z nich a možná i s některými staršími verzemi.

ToolCloud je jedním z hlavních proudů současného úsilí Embarcadero a ještě o něm hodně uslyšíme, protože na dalším rozvoji této technologie teď Embarcadero pracuje vší silou.

RČ:Chcete ještě něco čtenářům Delphi.cz sdělit?

RK: Především chci poděkovat Vám, pane inženýre, za možnost oslovit uživatele Embarcadero Delphi prostřednictvím serveru Delphi.cz, který považuji za jeden z nejbohatších a nejserióznějších česko-slovenských zdrojů informací pro delfí komunitu. Odpovídat na Vaše otázky budu vždy rád. Jen věřím, že nejsem moc ukecaný a mé odpovědi nejsou příliš rozvláčné. Pokud budou čtenáři mít další dotazy, rád na ně odpovím.

Čtenářům a uživatelům Delphi bych rád vzkázal, že Delphi je nyní v těch nejlepších rukou v celé své historii. Mezi Delphi 8 a Delphi 2006 jsem měl velké obavy o tom, jak se podaří zachovat kontinuitu kvality, na kterou si zvykli uživatelé Delphi 7, ale dnes již jsem přesvědčen, že jsme zpět na oběžné dráze. Embarcadero považuje Delphi za jeden ze svých nejvýznamnějších produktů, do jeho rozvoje trvale nemálo investuje a je to vidět. Delphi, RAD Studio a všechny další nástroje jsou stabilní produkty, které vyvíjí finančně silná a trvale zisková firma, navíc chráněná bohatým a zdravým investičním fondem, takže se nikdo nemusí bát zahrnout použití nástrojů Embarcadero do každého strategického plánu podnikové informatiky. Vlajková loď Embarcadero, sada programů s názvem All-Access může vyřešit prakticky všechny nástrahy návrhu, vývoje, optimalizace a provozu aplikací a databází za tak výhodnou cenu, kterou vám nikdo jiný nenabídne.

Zamyslete se nad tím.

A co dodat na závěr? Ať se vám všem ve vývoji daří a nezapomeňte číst Delphi.cz!

RČ: Díky. A díky moc za rozhovor a za Váš čas.

Radek Červinka, delphi.cz

Tagy: , , , , ,

Rozhovory

Komentáře

21.5.2010 9:24:44 #

Karel Janeček

Dobrý den, portál Delphi.cz sleduji od jeho vzniku a již jsem zde našel řadu velmi užitečných informací a námětů. Včera jsem zahlédl prvním část rozhovoru s Ing. Kubátem a protože ho osobně znám, těšil jsem se dnes i na druhý díl - vynikající čtení k mé pravidelné ranní kávě, v jehož rámci jsem se dozvěděl zajímavé novinky.
Rovněž bych se přimlouval za zvážení nějakého cyklu článků pro začátečníky, něco ve smyslu pokračování nedávno zveřejněného článku Object Pascal v útržcích pro začátečníky. Můj syn se pilně učí v Delphi a něco podobného by velmi uvítal, byť má k dispozici řadu odborných publikací. Sháněl jsem pro něj nějaký kurz programování, ale marně, a přestože mu s řadou věcí rád poradím (v Delphi a potažmu v Pascalu programuji cca 18 let), bohužel na pravidelnou výuku bych neměl prostor :-)

Přeji hodně úspěchů.

Karel Janeček

21.5.2010 13:21:55 #

radekc

Dobrý den,

díky za pochvalu.

Ono je to všechno časově náročné, uvidíme. Věci ohledně jazyka jsou popsány (hlavně tedy novinky jednotlivých verzí) u recenzí Delphi 2007, Delphi 2009 a Delphi 2010 (jednoduše třeba z přehledu verzí v pravém sloupci).

Radek Červinka

radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců