Windows 8 app aneb headshot

vložil Radek Červinka 2. června 2011 15:41

A MS to udělal zase. Opět střelil do hlavy svoje vývojáře, kteří používají jeho nástroje. Jako už po několikáté se vykašle na svůj framework a nabídne nové řešení, takže si svůj kód můžete dát zarámovat.

Nově aplikace pro Windows 8 budou na bázi HTML5 a JS (preferovaně). Stávající aplikace budou označeny jako "old technology", ale budou provozu schopné. Takže ti co investují do .NET nebo Silverlight budou … a SL je tím pádem mrtvější než už byl (pěkné shrnutí).

Počítejte se mnou:

  • VB -> VB.NET (totální nekompatibilita)
  • VB.NET -> C# (rozumný programátor toto provedl)
  • VC -> managed C++ (celkem rozumný posun)
  • .NET 1.x -> .NET 2.x (velké změny, i v ASP.NET)
  • WinForms -> WPF (Winforms jsou nyní už x let v udržovacím módu a v podstatě deprecated)
  • Silverlight, WPF -> HTML5 a javascript (WTF Microsofte?)

A to jsem ještě některé věci vynechal.

Mimochodem si všimněte, že MS nikdy nic jiného než VC nepoužíval (až na výjimky), takže mu je to jedno.

Nějak mi hlava nebere, jak jinak někteří rozumní lidé mohou stále MS věřit?

Abych předešel námitkám, takže ohledně Mono: Mono jako takové je mrtvé (Novell byl prodán Attachmate a to následně vyhodilo všechny jako vývojáře). Miguel de Icaza (zakladatel a leader) poté založil svůj startup xamarin - uvidíme kam to povede - ale on je opravdu schopný.

Jsem rád, že mám Delphi, a těším se na jeho ARM kompilátor. Sorry, ale musel jsem to napsat až takto přímo.

Na druhou stranu jak řekl Napoleon: pokud dělá nepřítel chybu, tak ho nepřerušujte.

P.S.: Druhý díl tohoto článku

Tagy: , , ,

Novinky

Komentáře

3.6.2011 6:48:40 #

pepak

Něco na tom postřehu je. Aspoň že to WinAPI zůstává stále víceméně stejné.

Ale nedá mi to si rýpnout: BDE, Interbase native, DBExpress... Reportovací nástroje a internetové komponenty se také mění poněkud rychleji, než by bylo zdrávo. Kolik bylo různých zapouzdření cizích komponent a přístupu k nim (počínaje VBX přes ActiveX, OLE, COM, CORBA) taky snad radši nevzpomínat...

pepak

3.6.2011 7:57:24 #

daks

Takže .NET půjde do kopru. Tak to jsem rád, že jsem se tím nezačal nijak hlouběji zabývat. Zřejmě taky skončí i Prism...?

daks

3.6.2011 10:09:32 #

x86

Na hrách je dobře vidět, že jsou dva faktory, z nichž se jeden vždy stane dominantní motivací pro koupi. Buď je to pozlátko UI, nebo hratelnost. U productivity aplikací je to stejné. Buď se program prodává pro to, jak se prezentuje, nebo pro to, co umí.

Když se vytváří programy, které se používají, protože něco umí, dá se postupovat podle dvou kritérií:

1. Používat API a knihovny, ve kterých je napsáno tolik kódu, že je pro firmu neúnosné o ně přijít. Vedle WinAPI je VCL také jasný příklad, který je tu od 1995. A naopak, když se ASAP adaptují nové výstřelky, je riziko, že kód půjde do háje. U programů, které se používají, protože něco umí, je to zbytečné riziko.

2. Používat nástroje, které mě v nejhorším neomezí přejít s kódem jinam. Pokud možno i na open-source. U Delphi je situace nic moc, protože tak max. z Delphi na Lazarus. A to ještě nebude bez úprav kódu pro UI. Lepším příkladem je C++ a třeba wxWidgets.

V podstatě je to strategie, kterou jde i MS, když se stále drží VC. Svého času jsem říkal: "na .NET přejdu, až v tom napíšou Office":-)

x86

3.6.2011 10:47:28 #

Radekc

.NET asi úplně do kopru nepůjde, ale už to nebude to "Great".

ad VCL: jo, sem tam implementace některých technologie byl úlet, ale hlavní linka je jasná, navíc se mi zda, že s příchodem EMBT je těch úletů mnohem méně a místo toho se řeší to co je třeba.

Radekc

4.6.2011 10:32:36 #

PS

podľa mňa sa nič nemení a windows 8 app budú niečo ako rozšírený sidebar, hlavne pre tablety a mobily. Rovnako ARM podpora bude len pre tieto aplikácie a nebude pre klasické.

"Stávající aplikace budou označeny jako "old technology", ale budou provozu schopné." to by bolo dosť brutálne.

PS

4.6.2011 11:46:13 #

Radekc

Uvidíme, ohledně ARM asi ano (pokud nebudou kompilované i ARM kompilátorem). Ohledně "old technology": bylo to v nějakém článku co jsem četl.

At to bude jak chce (pořád je ještě dost času a je určitá pravděpodobnost, že MS částečně vyměkne) tak je každopádně jasné, že SL (což měla být jedna z hlavních MS technologii) je nahrazován HTML5 a JS.

Ještě jsem si vzpomněl na další příklad: Windows Mobile 6 a WM7 (nebo jak se to jmenuje), tam to bylo prý taky dost zajímavé (nemám to z osobní zkušenosti).

Radekc

5.6.2011 14:34:59 #

<z>

nj, to je ten moderni iPhenomen matlat po vsem rukama ... bohuzel, nekteri na tom chcou i pracovat :D

WM6 bylo super na praci a ovladatelnost, WM7 je hracka pro deti ... a neco podobne je i s W8

<z>

5.6.2011 15:27:51 #

Karel Janeček

Dobrý den, zcela souhlasím se <z> i s Ing. Červinkou. Windows Mobile jsem používal od jejich prvních verzí, tzn. od PocketPC verze 2002 přes PocketPC 2003, WM 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 i poslední 6.5. Bohužel přicházející WP7 mají z pohledu praktické práce tolik omezení (chybějící mass storage, nemožnost synchronizace kabelem, řada omezení stran nákupu aplikací atd.  - zrovna dnes o tom vyšlo pěkné video na serveru Mobilmania), že jsem definitivně rozhodnut pořídit si jako příští smartphone zařízení se systémem BlackBerry - jak trefně poznamenal kolega <z>, někteří potřebují i pracovat :-)

Jinak jsem před časem rovněž zvažoval částečný přechod na .NET a zdá se, že neudělat to a zůstat u Delphi  byl celkem správný krok.

Pěkný zbytek neděle všem. KJ

Karel Janeček

28.9.2011 21:44:07 #

tz

Neudržel jsem se a musel jsem jim tam taky do komentářů něco připsat* :-)

Michalowo Zákysník : VC++11 aneb "postupný konec .NETu"?
http://blog.vyvojar.cz/michalowo/archive/2011/09/27/vc-11-aneb-postupn-konec-netu.aspx#239256

*ano přiznávám se, nejsem zrovna milovník .NETu

tz

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců