Zajímavé komponenty - část 1

vložil Radek Červinka 26. října 2009 23:54

Pro Delphi existují tuny komponent, ať už placených nebo zadarmo. V následujícím seriálu si některé zajímavé ukážeme.

Úplně na začátku odkaz na snad největší archiv komponent torry.net (existují i další archívy, většinou ale stačí použít google nebo právě torry).

Jedi JCL

Je to už dávno, kdy se několik programátorů rozhodlo, že utvoří skupinu, která bude vytvářet knihovnu funkcí pro podporu nových funkcí OS nezávisle na Borlandu (nyní Embarcadero). Výsledkem je knihovna tříd (JCL) a knihovna (i vizuálních) komponent (JVCL).

JCL se dá používat jako celek, nebo jen z ní něco vytáhnout. Potřebujete např. zjistit na jakém procesoru běžíte (CPUID)? Není problém. Potřebujete pracovat s jasem u obrázků? OK. Potřebujete zjistit informace o PE (formát exe ve Windows)? Správně - není problém. Prostě pokud potřebujete něco speciálního - zkuste se nejdříve podívat sem.

Home page:delphi-jedi.org

Kompilátory: Delphi, Kylix, částečně FreePascal

GLScene, OOP OpenGL wrapper

glscene.sourceforge.net

GLScene je 3D knihovna na bázi OpenGL pro Delphi. Poskytuje vizuální komponenty pro popis a renderování scény. Obsahuje skriptovací jazyk, fyzikální engine, 3D studio import, podpora pro OpenGL texture formaty, a spousta dalších funkcí. K dispozici je spousta demo příkladů.

Licence: Mozilla Public Licence

SDL pro Delphi

S OpenGL souvisí i SDL (Simple Device Layer). Pěkná multiplatformní knihovna pro přístup ke grafickému rozhraní. Proti DirectX má výhodu v jednoduchosti (ona prakticky pro Windows zapouzdřuje DirectX) a díky portabilitě SDL je pak kód jednodušeji přenositelný na jiné platformy (třeba přes freepascal).

SDL pro Delphi od Delphi Jedi.

Generování PDF v Delphi

Jedna z možností je použít knihovnu libharu, sice se nejedná o knihovnu napsanou v ObjectPascalu ale v AnsiC, ale zato se dá použít i např. ve VB6.

Princip práce spočívá ve volání elementárních funkcí a díky tomu se do výsledného pdf generují objekty v pdf, tj. nejedná se o zápis obrázků, ale i "kreslení" čar, textů atd.

Knihovna by měla být podporována pro Delphi a Kylix

avcodec.pas, resp. ffmpeg

Jedná se o překlad hlaviček geniální C knihovny libavcodec (součást ffmpeg) původem z MPlayeru (základem pro ffdshow). Info o jeho využití třeba zde.

originální ffmpeg avcodec delphi headers, update

DSPack

DSPack je několik komponent a tříd pro psaní multimediálních aplikací za použití MS Direct Show a DirectX.

DSPack je navržen pro spolupráci s DirectX 9 na Win9X, ME, 2000, a Windows XP.

Nyní je VMR (Video Mixing Renderer) je dostupný pro všechny Windows. DSPack 2 je pro Delphi 5+ a CPP Builder 6.

Tagy: , ,

Delphi | Komponenty

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců