Delphi 12.1 dostupné

vložil Radek Červinka 5. dubna 2024 10:30

Ode dneška je dostupná první aktualizace D12 (neplést s přechozím patch). Aktualizace je binárně kompatibilní s D12, tj. balíčky komponent a rozšíření zůstavají. Při aktualizaci si nezapomeňte zálohovat Library path pro 64bit a ostatní platformy (stačí otevřít Options a zkopírovat příslušný řádek). Na začátku instalace se Vás to zeptá, zda chcete zachovat instalaci (Do you want remove all … - zvolte No).

Hlavním cílem aktualizace je vylepšení kvality, odstraňování problémů a opravy chyb a jen pár novinek. Ke stažení na my.embarcadero.com

Split editor

V RAD Studiu 12.1 podporuje IDE rozdělené zobrazení editorů: více editorů vedle sebe, nad sebou a pod sebou. Rozdělené editory umožňují upravovat stejný soubor i vedle sebe, což umožňuje upravovat stejný soubor na více místech a zachovat na obrazovce zobrazení návrhu i kódu.

Split editor

Split editor

(obrázek od Marca Cantu), popis je v helpu Split editoru

Rozhraní Android API úrovně 34

Delphi aktualizuje podporované rozhraní Android API na úroveň 34. Stalo se tak s předstihem před termínem pro odeslání aplikace do obchodu Google Play v srpnu 2024, který bude vyžadovat úroveň API 34. Tato změna si vyžádala aktualizace sady Android SDK, zavedení některých dalších nástrojů platformy Android, aktualizaci běhového prostředí Java a vylepšení procesu package aplikací.

Další

Vylepšení opět LSP, zrychlení, FireDAC přidává oficiální podporu Firebirdu verze 5 a PostgreSQL verze 16.

Seznam oprav a vylepšení, detaily Delphi 12.1

Tagy:

Aktualizace

Komentáře

10.4.2024 16:41:12 #

Robert

Ahoj, mel bych tip na mozna samostatny clanek, jak aktualizovat delphi, jestli je to zas kompletni reinstalace tak na to kaslu, je tu neco o zaloze library path, to jako zustane kdyz nedam remove all, nebo se mi delphi 12.1 nainstaluje vedle 12.0 tak jako mam vedle yoho treba delphi XE... Proc musi byt v tech instalacich /aktualizacich/ patchich takovy bordel a neexistuje proste upgrade 12.1 ktery aktualizuje 12.0 se zachovanim vseho, abych nemusel zalohovat nejake nastaveni, proste se mi nehchce rozdrbat funkcni instalaci a delat nejake pokusy. Nejsou nekde informace /clanek, ktery by to proste popsal vsechny moznosti... ?

Robert

14.4.2024 9:10:59 #

radekc

D12.1 je aktualizace D12, je to jeji nahrada. Vedle sebe mohou existovat D11.x, D10.x, D12.x atd. Patch alias hotfix je oprava mimo release. Pokud se pri instalaci D12.1 bude drzet postupu, ze nechcete odstranit instalaci - viz. prvni odstavec, tak by melo zustat vse zachovane.

To s tou library path pro 64bit, resp. jine platformy nez 32bit je cele divne. Opakovane se na to upozornovalo, je to reportovane, ale z nejake duvodu to nekterym lidem ty library path smaze a proto to zduraznuji. Je to v reseni a taky mne to hodne stve.

Otevrete Tools / library path, a zkopirujte z tech ne 32bit platforem kde mate nejake path jako text

radekc

Přidat komentář




biuquote
  • Komentář
  • Náhled
Loading



Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců