Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


DLL a WideString

vložil Radek Červinka 26. listopadu 2016 23:37

Myslím, že normální programátor používající DLL v Delphi obecně chápe, že předávat string jako parametr do DLL není možné bez použití berličky typu SimpleShareMem, která propojí memory manager v hlavní aplikaci s memory managerem v DLL. Což ovšem znemožňuje použití DLL z jiných jazyků a proto se musíme snížit na úroveň předávání přes PChar nebo PWideChar.

Více...

Tagy: , ,

Delphi | Praxe

RAD Studio Berlin 10.1 Update 2 Anniversary Edition

vložil Radek Červinka 15. listopadu 2016 20:21

Vyšel zásadní Update 2 pro Berlin. Hlavní novinkou je podpora Windows 10 Store Deployment s vytvářením APPX přímo z IDE a podporou posledních verzí operačních systémů.

Ale opět se ukazuje, že EMBT začalo výrazněji zase podporovat VCL, protože součástí jsou dvě nové VCL komponenty (TCalendarView a TCalendarPicker), které emulují Windows 10 kalendář i pro starší verze windows, což je ostatně již pravidlem (několik nových a složitých VCL komponent z posledních verzí jsou čisté VCL implementace moderních UI prvků běžících na rozumných windows). Komponenta je plně flexibilní a přizpůsobuje se vyhrazenému prostoru, kromě toho přechody mezi módy jsou animované, jak jsou uživatelé navyknutí z mobilních zařízení.

TCalendarViewTCalendarView

Více...

Tagy:

Aktualizace | Novinky v Delphi

Prezentace "Berlin Update 2 - Anniversary Edition" a setkání s panem Atanasem Popovem

vložil marekw 15. listopadu 2016 20:15

V pondělí 14. listopadu 2016 se v sídle českého zastoupení firmy Embarcadero v Praze konalo setkání významných zákazníků, přátel a vedoucích vývojářských týmů s představiteli firmy Embt.biz, s.r.o. a se vzácnou návštěvou, která pro tento jediný den do České republiky zavítala - s generálním ředitelem společnosti Embarcadero panem Atanasem Popovem.

Na toto setkání jsem se velice těšil a přesto, že nyní v naší firmě vrcholí implementace EET pro naše zákazníky, podařilo se mi uvolnit a podniknout cestu z Jižních Čech do Prahy. V této reportáži bych vám rád přiblížil atmosféru setkání a mé poznatky a pocity z něj.

Hned v úvodu jsem vešel do přednáškového sálu, kde již probíhala živá debata všech pozvaných kolegů a tuto diskuzi bylo velice přínosné si poslechnout. Řešily se totiž praktické záležitosti ze života vývojových týmů a z používání RAD Studia pro vývoj různorodých aplikací. V podstatě každý řešíme to samé. Přítomní se shodli na tom, že najít kvalitního programátora pro RAD Studio je velice obtížná záležitost, ale pokud se takový člověk objeví, jde opravdu o skutečného profesionála, který neprogramuje amatérsky, ale píše profesionální, kvalitní a čistý kód. Shoda byla i na tom, že RAD Studio je kvalitní vývojový nástroj s bohatou historií a přestože je neustále co zlepšovat, vývoj produktu jede dále a hodně novinek je pro praxi přínosných. Diskutovalo se u příjemně připraveného občerstvení a přesně ve 14:00 uvedl ředitel českého zastoupení Embarcadera pan Richard Kubát pana Atanase Popova.

Hned na začátku jeho přednášky jsem si připomněl poslední prezentaci nové verze RAD Studia v Brně, kde jako hlavní řečník vystupoval Pawel Glowacki. Stejně jako jeho projev, byl i projev a celkové vystupování pana Popova velice profesionální, srozumitelné a ihned si nás získal. Je pro mě velké plus, že člověk v čele firmy Embarcadero je takový profesionál. Pan Popov je původem z Bulharska, jeho angličtina ale byla skvělá a dobře srozumitelná.

Atanas Popov

Více...

Tagy:

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců