FinalBuilder

vložil Radek Červinka 25. listopadu 2010 23:09

FinalBuilder

Napsal Petr Houf: Jednou z novinek, které přinesly aktuální verze vývojových prostředí společnosti Embarcadero, je nástroj FinalBuilder. Ten je součástí dodávky Delphi XE a C++ Builder XE od edice Enterprise a poskytuje bohaté možnosti automatizace procesu sestavování aplikace.

FinalBuilder

Na první pohled by se mohlo zdát, že je FinalBuilder nadbytečný. Doba, kdy se sestavení provádělo výhradně z příkazové řádky pomocí DCC32, je již dávno pryč a jednoduchost stisku klávesy "F9" přesvědčilo i řadu zatvrzelých staromilců. Delphi a C++ Builder XE již navíc umožňují udržovat dvě nezávislé konfigurace překladače, jednu pro ladění, druhou pro sestavení verze a jednoduše mezi nimi přepínat (ty si mimochodem umí FB načíst přímo z Delphi/C++Builderu, takže není třeba nic přepisovat nebo znovu nastavovat).

Proč tedy používat FinalBuilder? Protože toho prostě umí daleko víc. S jeho pomocí můžete proces sestavení rozšířit o celou řadu dalších operací a integrovat do něj funkce prakticky libovolného nástroje či aplikace.

Základním stavebním kamenem FinalBuilderu jsou činnosti ("Actions"). Nejedná se o nic jiného, než o zavolání nějakého programu, služby nebo funkce. Velké množství je jich v produktu připraveno k okamžitému použití, ale lze si definovat i své vlastní. Parametry volání se zadávají do tabulky, která jako by z oka vypadla „Object Inspectoru“ z Delphi. Z jednotlivých činností můžeme následně sestavovat komplexní procesy obsahující například načtení souborů ze systému pro správu verzí, formátování zdrojového kódu, testování, generování dokumentace, vytvoření instalačních médií a jejich publikaci. Projekt, tedy definovaný sled činností, je rozdělen na dvě samostatné větve: jednu hlavní ("Main") a druhou alternativní ("OnFailure").

FinalBuilder

To umožňuje zajistit, aby akce, které jsou pro úspěšné dokončení sestavení aplikace zásadní, proběhly i v případě selhání některých z pomocných nebo doplňkových činností. Pro složitější konstrukce je možné použít některý z podporovaných jazyků. Na výběr je JavaScript, VBScript, Python nebo PowerShell. Ladění projektů probíhá standardním způsobem. Možné je definovat zarážky, sledovat proměnné či projekt krokovat. Průběh jednotlivých operací je monitorován a výsledky jsou průběžně zaznamenávány. Úroveň logování lze samozřejmě nastavit včetně konverze do požadovaného formátu a odeslání na určené adresy elektronické pošty.

FinalBuilder

Vlastní spuštění vytvořených projektů se provádí přímo z prostředí FinalBuilderu, nebo pomocí příkazové řádky, kde jako parametr uvedeme název projektu, který si přejeme spustit. Při použití některého z plánovačů úloh tak můžeme s výhodou přesunout celý proces sestavení na noční hodiny a ráno jen zkontrolovat, zda se během něj nevyskytly nějaké chyby. Pro větší společnosti nebo rozsáhlé projekty je k dispozici FinalBuilder Professional Edition, který nabízí rozšíření jako je server pro řízení běhu projektů, paralelní spouštění operací v rámci projektu, spouštění projektů na základě událostí nebo generování statistik a grafů.

FinalBuilder je tedy něco jako F9 na druhou. Při jeho použití budete mít vždy jistotu, že se při sestavení aplikace na nic nezapomene a zákazník tak od Vás (byť jste třeba pod časovým tlakem) dostane kvalitní aplikaci se vším všudy. Pro firmy bude určitě zajímavá možnost snadného propojení se systémy pro správu verzí.

Napsal Petr Houf pro Delphi.cz, 25.11.2010

Tagy:

Novinky v Delphi

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců