Windows 8 app - ozvěny

vložil Radek Červinka 15. června 2011 23:05

Minule jsem psal pár poznámek o aktuálním pohledu na aplikace pro Windows 8. Nechtěl jsem se v tom dále hrabat, protože kopat do ležícího je neslušné, ale od minule se objevilo pár dalších informací, které podle mne ilustrují přístup MS tak, jak jsem ho minule nastínil.

Aktuální vývoj: Silverlight je stále s velkou pravděpodobností mrtev (nahrazen HTML5 a javascriptem), o .NET s WPF se mlčí (ale pravděpodobnost, že bude upozaděn je větší, resp. MS podle všeho neví co s tím), ale zato příznivce Microsoft VC++ asi moc nepotěším.

Totiž sice začíná silně MS preferovat native code (právě na úkor .NET), ale vytváří pro něj následníka WinC++ (viz předchozí odkaz) na bázi vylepšeného C++ a COM. Zároveň se tvoří Microsoft “Jupiter” UI library pro Windows 8, což je nativní knihovna spolu s XAML (pro pomalejší - nativní), která má zpřístupnit to, co bude dostupné přes HTML5 a javascript (nebo to tak aspoň chápu) a měla by konečně odstranit pomalou implementaci WPF. Mimochodem: tato knihovna bude podle všeho na bázi Direct2D (v Delphi je pro Direct2D podpora od D2010, a na mém serveru jsem se jí už věnoval, včetně testu rychlosti - viz tag dole).

Pěkné shrnutí MS versus vývojáři je na uvedeném odkaze na arstechnica. Doporučuji!

Přemýšlím, čím bych toto uzavřel:

  • Pro Delphi programátory je to jedno, tam nebudou ztráty až tak velké a nepochybuji, že EMBT bude Jupiter podporovat (a možná dříve než MS, jako už u několika novinek). Resp. zanedlouho Vám prozradím i jiné už existující řešení této situace pro Delphi, ale zatím nesmím. Nativní kód je pro Delphi přirozenost, takže tam taky nevidím problém.
  • Pro .NET programátory: nevím, vypadá to opravdu špatně, ale říkám si, že ani MS nemůže být tak blbej. Čekal jsem, že jednou .NET odstřelí jako předchozí technologie, ale tak brzo? Resp. pořád mluvím o klientských aplikacích, ASP.NET je relativně dobrá věc (resp. nejlepší co jsem od MS používal) a vsadím se, že zůstane.
  • No na podzim má být nějaká konference, tak se snad uvidí. Ale selský rozum mi říká, že pokud by MS měl plán, tak by se s ním vytasil - aspoň po těch protestech co jsou. Takže to bude nakonec nějaký rychlý bastl jako řešení dané situace.
  • Pro MS: to je tedy jízda, doufám že to máte promyšlené. Tady totiž nejde jen o to v čem se bude programovat a kolik kódu zahodíme (na to programátoři používající nástroje od MS už tak nějak nehledí a nějak s tím počítají :-) ), ale tady to zavání ztrátou zákazníků celé platformy Windows (tj. něco co se MS povedlo už u mobilů - WM6 versus WM7) a to by mne naštvalo. Přece jen Delphi x Mac už sice není sci-fi, ale přesto některé věci jsou v mém programu vázány na Windows.

To je můj názor a za tím si stojím. Ale můžete použít diskuzi, ale bez nějakých flame.

P.S.: Jsem lehce zaujat ve prospěch Delphi, ale ne tak abych převracel informace. Kdyby to někdo nepochopil.

Tagy: ,

Aplikace | Delphi

Komentáře

18.6.2011 17:55:30 #

Radim

To som rad, ze .NET sa chysta k "trvalenu" odpocinku. Vo Windows 7 som si .NET Framework 4.0 ani nenainstaloval, na nic som ho nepotreboval. Je skoda, ze ked dnes je rozsirenych tolko modernych procesorov tak stale Windows 7 bezi na 586 kode,, ani nechcem hovorit z ktoreho roku to pochadza!! Procesor vala sunky a my (uzivatelia a vyvojari) stale len bedakame ake su tie pocitace stale pomale. Ako poznamenal jeden moj byvaly ucitel na VS v roku 1993, lenivy programator na porovnanie dvoch hodnot pouzije pol gigabajtovu kniznicu! Tusim, ze .NET a dalsie ALA plnokrvne lib-tool-boxy, ktore tu kde kdo propaguje, nielen MS, obsahuju urcite uzitocne veci ale aj plno balas...

Uz aby sa MS rozhupal a zacal pracovat od gruntu na niecom lepsom nez len lepenie na starom.. Novu platformu, naprosto nekompatibilnu s predoslou, ale naplno vyuzivajucu vykon procesora, grafiky, ... Samozrejme to vsetko popri postupne "umierajucej sucastnej" verzii pristupu aka je vo Windows 7+8.

Radim

21.6.2011 20:06:54 #

x86

Takové malé zamyšlení - MS se určitě postará o to, aby jeho alespoň poslední dvě verze Office běžely na Windows 8. Takže programátorům HTML5+JavaScript ani WinC++ nevnutí, protože by mu přestal fungovat Office.

Nová verze Office taky určitě nebude jen pro Windows 8. Takže podle mě máme ještě 3 verze Office čas dál používat staré známé WinAPI. A to vidím na časový úsek delší 10 let. Do té doby se určitě objeví spousta nových vychytávek, ale pro teď bych zůstal v klidu.

x86

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců