Náhodné výkřiky 39

vložil Radek Červinka 30. července 2013 01:19

Delphi má velmi zajímavého nového člověka pro komunikaci s vývojáři, TFireMonkeyContainer, TDBF pro XE4, rychlý Android emulátor, LLVM pascal a tak vůbec. Je tu další díl mého občasníku.

Anders Ohlsson byl nahrazen dlouhodobým správcem delphi.org - Jim McKeeth. Je to podle mne dobrá volba a už teď můžu říct, že některého jeho kroky jsem jako MVP pocítil (v dobrém).

Mimochodem tento pán je držitelem patentu na slide to unlock u mobilů, což je pro mne velmi zajímavé. Resp. je držitelem patentu na něco ve smyslu (volně) akce dle geometrického tvaru, který je vyhodnocena jako uživatelský vstup, přičemž principiální implementace geometrického útvaru je úsečka a akce je přihlášení (líbí se mi ta popisnost). A tento patent zneplatnil v některých státech patent Apple.

TFireMonkeyContainer je open source komponenta pro hostování FMX komponent ve VCL (zatím s malou podporou v IDE).

TDBF je podporováno i v XE4.

bluestacks.com je velmi rychlý emulátor Androidu pro Windows.

O paměti na mobilech - velmi dlouhý článek a využití paměti na mobilech včetně porovnání ARC, GC atd.

Pokud ho nechcete číst tak si aspoň zapamatujte:

  • o paměti na mobilech je nutno se zajímat
  • pro efektivní použití GC je potřeba cca 5x více paměti než potřebujete jako programátor (platí i pro desktop), tedy jinak řečeno pokud máte 5x více paměti jste v pohodě

ARC

llvm-pascal je front end pascalu pro LLVM, který by měl umět kompilovat FCL z FreePascalu a je self hosted, tj. překládá sám sebe. Kouknul jsem na zdroják (jedná se o zdroják parseru, zbytek je na LLVM) a opravdu je to krátký kód.

Tagy: , , ,

Delphi | FireMonkey

Komentáře

30.7.2013 13:57:01 #

JFK

Pro zachování objektivity a vyváženosti je třeba říci, že Jim McKeeth byl donedávna hlavním propagátorem nativních platforem, resp. speakerem RemObjects a promotérem Oxygenu. A na jejich blogu je argumentů proti řešením typu FMX poměrně dost. Mám Jima pořád rád, jeho demo-videa jsou kvalitní a přínosná, ale přeci jen, jak pod článkem Intersimona napsal Marc Hoffman, koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

JFK

30.7.2013 14:11:07 #

JFK

A co se týče emulátoru androidu, tak jsem byl překvapen, jak dokonale funguje AVD s Intel Atom System Image a Intel HAXM - na mém stroji s i7 je to skutečný real-time zážitek.

JFK

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců