Náhodné výkřiky 55

vložil Radek Červinka 25. ledna 2017 23:56

Poprvé v novém roce další dávka odkazů, co se může hodit.

TeeGrid je velmi zajímavý open source grid napsaný z gruntu, tj. bez DBGrid a spol. od Steema - autorů TeeChart.

Nějak jsem pozapomněl na Open DBExpress, který byl aktualizován pro aktuální Delphi. Je to DBExpress driver na bázi ODBC. Což mi připomíná, že kdysi existovala sada komponent s názvem ODBCe, což bylo něco podobného ale bez DBExpress, ale asi to zmizelo v prachu dějin. Stejně bych asi použil FireDAC nebo ADO.

MineCraft - hra co existuje snad ne všechno. A tady je Delphi port zjednodušené verze včetně zdrojáků a grafiky (Win, Android, iOS …) - Minicraft. Mimochodem se to brát jako ukázku jak dělat zvuky při programování mobilních her v FMX.

Na stejném serveru je udržována verze synapse pro mobilní kompilátory (při zachování stávající platforem) + jedna další platforma navíc.

Do GetIt v Delphi bylo přidáno několik zajímavých programů zdarma AQTime, InstallAware.

Mám rád CentOS, což linuxová distribuce na bázi Red Hat EL. Pěkný článek pro začátečníky - 30 věcí co udělat po minimální instalaci CentOS 7. No zapomnělo se na instalaci mc, ale jinak dobré, hlavně webmin je dobrá věc, pokud nejste hardcore.

Za nejzajímavější věc co jsem za poslední rok narazil je crossvcl. Prý se jedná se o možnost kompilovat VCL aplikace na MacOSX bez FMX. Autorem je duchovní otec FireMonkey a prý to funguje na bázi převádění volání částí API Win32, které VCL používá na API OSX, plus patřičné opičky.

Podle autora funguje i většina custom controls. Na screenshotech je i Virtual TreeView. Jsem zvědav a fandím (kromě home page kukněte i na forum).

Expresii je pěkná Delphi aplikace - Expresii video. Moc pěkná - nějaké info.

Začátkem roku si vždy říkám, co bych tak prozkoumal, případně se naučil během roku. Většinu toho nestihnu, ale přesto seznam:

Tagy: , , , , , , , ,

Nástroje

Komentáře

26.1.2017 10:25:10 #

Stanislav Hruška

Tak pred tým TeeGrid , podľa ukážok, klobúk dole.

Stanislav Hruška

26.1.2017 16:20:53 #

Daniel Andraščík

Tak musim sa pripojit. Ten TeeGrid je vymysleny skvelo a myslim ze TMS TAdvStringGrid ma silnu ak nie priam zdrvujucu open source konkurenciu. Presne trafili to co som uz davno chcel u gridov mat a to je nasledovne plnenie datami:

var
  MyPersons : TList<TPerson>;
begin
  ...
  TeeGrid1.Data:=TVirtualListData<TPerson>.Create(MyPersons);

Za povsimnutie rozhodne stoji ze to podporuje aj vnorene recordy a rovnako namiesto recordov je mozne pouzit samozrejme aj triedy.

type
  TAddress=record
  public
    Street : String;
    Number : Integer;
  end;

  TPerson=record
  public
    Name : String;
    Address : TAddress;   // <-- sub-record
    BirthDate : TDateTime;
  end;

V podstate uz asi druhym rokom uvazujem ze by som si takyto grid splacal sam. TMS grid je co sa tyka vyctu moznosti a featur samozrejme skvely, ale zvnutra je to strasny paskvil. Nikdy nepochopim preco ten grid TMS zalozil na TStringGride. Nastastie je dostatocne pouzitelny aj na komercne nasadzovanie. Ale praca s nim mi nikdy nevyhovovala. To ze fixed riakdy cize hlavicky su sucastou nromalnych riadkov mi islo vzdy strasne proti srsti. Stale offsetovat normalne riadky voci poctu hlavickovych riadkov (ktore su samozrejme rozne) ma vzdy dost vytacalo. A to ze vam to stale vyhodi Exception ked nastavite jeden fixed row a celkovy pocet riadkov na 1 je tiez kardinalna kravina. Boze jak mne sa toto spravanie zda pitome.

Napriek tomu ze si vlastne komponenty takmer vobec nevyrabam, tak som zacal zvazovat ze by som si obdobny grid napisal sam. Kedze 95% mojich gridov je readonly bez editorov tak by mi to podstatne zjednodusilo situaciu. Ale i tak by 100 hodin len tak zaficalo a teraz je to takmer hotove, navyse to podporuje viacero platforiem aj freepascal a je to opensource.

Este mi ale chyba vyuzitie RTTI atributov. Ked som zvazoval ten svoj grid mal som nejaku taktuo predstavu:


  TPerson=record
  public
    [ColumnName('Meno'),Width(120),Position(1)]
    FirstName : String;
    [ColumnName('Priezvysko'),Width(150),Position(2)]
    LastName : String;
    [Ignore]
    Address : TAddress;
  end;

Ale co som si listoval tie featury tohto gridu je tam stale este plno uzasnych featur.

Jednoznacne palec hore. Myslim ze nepotrva dlho a objavi sa tento grid aj v mojich komercnych aplikaciach.

Daniel Andraščík

26.1.2017 21:59:11 #

Stanislav Hruška

Stále to je len beta (0.5) verzia. Aj keď stabilná. Ktovie čo tam ešte dajú.
Pošli im tu svoju predstavu. Oni to zvážia.
Ja síce VST neopustím, ale mnohé veci uvedené v príkladoch nezvláda. Teraz mám na mysli vzhľad. Plnenie údajmi je kapitola sama o sebe. Určite si u mňa nájde uplatnenie, ale to som ešte neštudoval TMS grid.

Stanislav Hruška

27.1.2017 10:15:12 #

A380

Zdravím, grid od Steemy vapadá na první pohled velmi dobře.
Mohu-li přidat své zkušenosti, využívám již cca 12 let rDBGrid plus související balík komponent od Rosinský software, http://www.rosinsky.cz/delphi/dbgrid.html (Radku, prosím nevadí zveřejnění odkazu? Pokud ano, tak jej vymaž, díky.).

Tento grid byl postupně doplněn o neskutečné množství funkcí a užitečných vlastností (třídění, hledání, filtry, reporting, sumární funkce, footer, zvýraznění dat, interaktivní filtry atd) a přitom si zachoval rychlost  a jednoduché použití.

Cena je vzhledem ke spektru vlastností velmi rozumná.

A380

27.1.2017 13:31:18 #

Stanislav Hruška

Najkrajšie na ňom je, že nie je DB závislý. Ja osobne som DBGrid zavrhol veľmi rýchlo. Málokedy robím priamo nad tabuľkou. Dataset tvorí nejaký SELECT z viacerých tabuliek s nejakým obmedzením typu WHERE Dom = :Dom. A s tým som si nevedel rady (Edit, Insert, Delete ...)

Rosinský je tiež paráda. Pokiaľ viem, tak chodí tu na fórum.

Stanislav Hruška

27.1.2017 13:59:51 #

Daniel Andraščík

Viac menej s tebou Stano suhlasim. Inac co sa VST tyka tak je to samozrejme legenda, sam som ho neraz pouzil a nasadil.

Ale priznam sa ti ze postupne od VST odchadzam a zacinam pouzivat novy strom od TMS TAdvTreeView. Nie preto ze by VST bol zly, ale ako uvadzas plnenie udajov do toho stromu je trosku nekonvencne. Aj ked to bol jasny zamer a prinasa to mnohe benefity a vlastnosti ktore by s klasickym plnenim stromu neboli mozne, tak mam s tym problem pokial s VST nepracujem rutinne. A ja narozdiel od gridu ktory pouzivam takmer denno denne tak strom pouzijem raz do roka. A vzdy ked sa musim vratit k VST tak laborujem pol dna kym si zase osvojim pracu s nim. A nahradzovat pomocou VST gridy, kedze dlhodobo pouzivam TAdvStringGrid, sa mi nezdalo nikdy vyhodne. Myslim ze VST sice ma aj alternativny "legacy" pristup ale ten uz vzhladom na moznosti ktore si s VST zelas vyuzit vazne nie je moc vhodny.

TMS TAdvTreeView je konecne sikovna alternativa ku VST s tym ze maju verziu aj pre FMX a android, co VST asi nikdy nebude, ale zato je free. Pokial ale viem ty TMS Pack mas kupeny. A myslim ze pod android som zatial nenasiel ziaden iny treeview s podporou viacerych stlpcov. A ta praca s tym TAdvTreeView je pre mna v podstate luxusna. Ale to moze byt len moj subjektivny pocit. Ale ked som posledne robil v celku slusny dynamicky plneny strom s cyklickym online prepisovanim udajov k jednotlivim nodom vo viacerych stlpcoch, tak som si priam rochnil v tom ako sa mi to dalo cele lahko a prehladne spravit. Pri VST by to s prehladom islo spravit tiez, ale pre mna nie az tak hladko.  

Daniel Andraščík

27.1.2017 14:21:05 #

radekc

No co mi prijde nejvice cool (krome multiplatform i pro Lazarus) je embeddable controls in cells a rows.

radekc

27.1.2017 16:36:31 #

Daniel Andraščík

TMS TAdvStringGrid tiez vie do svojich buniek vlozit akykolvek TWinControl vid:

https://www.tmssoftware.com/site/asg57.asp

alebo

https://www.tmssoftware.com/site/asg55.asp

Ale ako hovorim, tento TeeGrid ma ovela vacsi potencial a sancu byt volbou cislo 1

Daniel Andraščík

3.3.2017 9:24:40 #

JaroB.

Na tee-gridu probíhá docela vývoj :)

JaroB.

3.3.2017 15:01:56 #

Stanislav Hruška

Predbehol si ma. Je k dispozícii Version: Release v1.01, 1st Mar 2017
Popis je viac než zaujímavý.

Stanislav Hruška

26.3.2017 15:05:49 #

Daniel Andraščík

Lenze nieco sa deje s open source politikou TeeGridu. V repozitory su ulozene uz len interface casti unit a zdrojaky teda nie su kompilovatelne, je mozne pouzit len binarnu instalacku. Nemam z toho velmi dobry pocit, myslim ze steema si na ten grid brusi zuby...

Daniel Andraščík

26.3.2017 15:13:02 #

Daniel Andraščík

No a je to tak: https://www.steema.com/product/gridvcl

ak ten grid chcete aj zo zdrojakmi a ak ho chcete komercne pouzivat, zaplatite si 79 dolarov...

Daniel Andraščík

27.3.2017 10:30:41 #

radekc

Daniel - od začátku to bylo prezentované steemou jako beta. Dalo se to čekat.

radekc

27.3.2017 17:03:02 #

Daniel Andraščík

Nevsimol som si ze to prezentuje steema. Myslel som ze je to nejaky sukromny open source projekt niektorych ich zamestnancov. V kazdom pripade 79$ pre nas z komercneho prostredia nie je vela a pre nekomercne prostredie ostava grid zdarma a pre mna co s gridmi pracujem takmer vo vsetkych mojich projektoch je to naozaj podareny grid s velkym "G". A aj pre nekomercnych vyvojarov vobec nie je na zahodenie ze maju k dispozicii interface casti unit. Vacsinou ked sa zoznamujem s pouzivanim komponent tak ovela viac studujem rozhrania ich tried ako nejake helpy...

Daniel Andraščík

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců