Náhodné výkřiky 19

vložil Radek Červinka 7. ledna 2012 00:47

Ačkoliv stále nemohu rozdýchat UniGui z minulého článku (i komentáře jsou zajímavé), není to jediná věc co mne zaujala.

Takže dnes tu máme Delphi-To-JavaScript cross compiler, ExtPascal aka základ pro UniGui, nová verze FPC, nějaké rozšíření IDE, trochu ORM a nakonec určitě něco o XE2. Jo a možnost upgrade z verzí Delphi 1 - Delphi 2007 byla prodloužena do konce ledna.

Javascript, J2ME

Jak jsem už naznačil tak unigui mne dost vzalo (a podle komentářů pod článkem a čtenosti) je i odezva od Vás veskrze velmi pozitivní, ale druhý projekt který by Vás mohl zajímat je Smart Mobile Studio což je nově přejmenovaný projekt op4js, tedy Object Pascal 4 JavaScript a tedy cross kompilátor Object Pascalu do Javascriptu.

Úvod, autory a vůbec představuje tento článek a pro mne je zajímavé, že kompilátor udělal Eric Grange, o kterém tu již byla několikrát řeč a to v souvislosti s jeho Pascal DWScript engine (což byl prý základ pro kompilátor) a jeho excelentním profilerem kódu, který nedávno použil, aby optimalizoval rychlost SynEdit.

Mne osobně to moc nedostalo, ale zaujalo mne, že mezi asm a end píšete přímo javascript - což tak nějak opravdu odpovídá. Ale projekt to je bezesporu zajímavý.

Z podobného soudku je nedávno uvolněný (včetně zdrojových kódů) MidletPascal, což je pro změnu kompilátor Pascalu (ale podle mne asi ne Object Pascalu) do Java microedition bytecode tj. J2ME. Dříve se jednalo o komerční projekt.

FreePascal 2.6.0

Vyšel FreePascal 2.6.0. - změn a vylepšení je mnoho - seznam. Hodně se vylepšila kompatibilita s novými Delphi a nově mimo jiné FPC podporuje generika se syntaxí Delphi. Je to důležité, jelikož nebude problém používat (nejen) generika a opět se posune vývoj kupředu.

Mimochodem jsem tak zjistil, že když dáte před klíčové slovo & tak ho můžete použít jako identifikátor. Pochybuji, že to někdy použiji.

{$mode delphi}
var
  &file: integer;
  &do: string;
  &in: boolean;
  &for: char;
begin
  &file:=1;
  &do:='abc';
  &in:=true;
  &for:='h'
end.

Ext JS Pascal

ExtPascal je Object Pascal wrapper/binding pro Ext JS, je na něm postaveno unigui, ale knihovna se dá použít i jen tak. Pro používání Ext JS v komerčních aplikacích je nutná licence jak jsem bylo poučen v komentářích ($300).

IDE rozšíření

Uwe Schuster vytvořil velmi zajímavé rozšíření Object Inspectoru pro XE, XE2, které do něj přidává filter (nahoře to Search) a záložku Favorites - což oboje je velmi pěkná věc.

Object Inspector

ORM

TMS Aurelius je nový komerční ORM framework od TMS. Alternativou může být DORM. Nebudu vysvětlovat co je to ORM, spíše upozorním že minimální verze je XE nebo XE2.

Dalším řešením je samozřejmě DataSnap od EMBT. Naše zastoupení EMBT nyní navíc zdarma pořádá DataSnap seminář, ale myslím, že už moc míst nezbude.

Verze XE2

Podle různých zdrojů prodeje produktů z rodiny RAD už třetí rok neustále stoupají a dokonce jak naznačil Allen Bauer: Delphi (RAD Studio) just closed out 2011 with sales levels that surprised (in a good way) even our stauchest internal supporters.

Zkusil jsem se zeptat zda to platí i pro ČR a p. Kubát mi napsal, že růst prodejů XE2 překonal zdaleka všechna očekávání a že upgradovalo i dokonce několik uživatelů TP7 a Delphi 1 - 3 (přiznejte se, kdo to byl :-O).

No a proti roku 2010 se v roce 2011 prodalo cca o 130% více licencí Delphi, cca o 100% více RAD Studia a řádově méně Builderu. Musím říct, že z toho mám radost - čím bude silnější uživatelská základna novějších Delphi o to více bude vznikat zajímavějších knihoven a programů, které budou využívat jejich možnosti - uváděl jsem jich dost - viz ORM. A tím více může EMBT investovat a přinést nám to, na co by se u Borlandu asi dodnes (zbytečně) čekalo.

A kromě jiného meziročně stoupla návštěvnost delphi.cz o polovinu (denně na cca 350 unikátních lidí a cca 600 - 900 zobrazení stránek, a v kolem vydání XE2 to bylo ještě mnohem více), což značí, že je zájem o to co píši - tj. o Delphi.

P.S.: Franta Fuka zkomercializoval svůj fffilm a za měsíc získal 50 tisíc Kč jako příspěvek od čtenářů. To je pěkný model a přeji mu to. Ale asi se budu muset zamyslet, kde dělají soudruzi z NDR v mém případě chybu. Nějaký nápad :-)?

Tagy: , , , , , , , ,

Novinky

Komentáře

7.1.2012 17:09:58 #

Zdeněk Vašků

Ten Object Inspector je mocdobrý, doufejme že se dostane do oficiální verze.

Zdeněk Vašků

8.1.2012 23:35:31 #

petr

Přiznám se, že jsem jeden z těch, kteří upgradovali z D1-3.

Důvody pro neupgradování a pozdější opuštění Delphi:
1. D5 jsem měl služební a na D7 už firma neupgradovala. Sám jsem s příchodem .NETu radši zvolil Visual Studio.
2. Znechucení marketingem Borlandu. Do Delphi přibývaly komponenty, které jsem nepotřeboval, a nepřibývaly ty, které jsem potřeboval.

Důvody pro návrat:
1. Návrat Delphi od .NETu k nativnímu kódu. .NET mi nikterak k srdci nepřirostl a docela vítám ,že umře. Pro WinRT je myslím Delphi svými principy (dobrá podpora COM+) připraveno dobře.
2. Možnost vývoje pro OSX. Snad bude časem i pro Linux.

V každém případě hodlám Delphi používat pouze pro psaní GUI aplikací a pro nic jiného. Pro webové (a jiné serverové) serverové aplikace používám Javu (která se zase valně nehodí pro GUI) či PHP.

petr

2.3.2012 11:18:03 #

bullhead

Jen pro info - včera se konečně objevila nová verze Aurelius(u) 1.2 Z PODPOROU UNIDAC! Konečně! Do 9.3 je na něj sleva.

B.

bullhead

13.3.2012 12:47:08 #

bullhead

Dnes (20120313) nová verze Aurelius(u) 1.3
B.

bullhead

18.11.2013 0:17:44 #

Tomas

Object Inspector od Uwe Schustera lze alternativně stáhnout zde, jeho stránky nefungují.
https://www.dropbox.com/sh/p2rybootnbbf4of/R3o-iPJ7rJ

Tomas

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců